Iniuria – Hate Beyond Hate

Iniuria – Hate Beyond Hate
Eigen Beheer, 2009

Twee jaar nadat ik kennismaakte met het vaderlandse vijftal, dat onder de banier Iniuria death metal maakt, plofte plots de tweede mcd van de band op de deurmat. Ik weet me nog te herinneren dat het eerste wapenfeit (Lethal Dose) destijds een positieve indruk op me gemaakt had, of dat echter ook met deze tweede plaat het geval is viel nog te bezien. In de twee jaar die er tussen de demo en mcd zitten heeft de band de zanger vervangen, en is het altijd nog maar de vraag of de band de ingezette koers vast houdt.

Maar al bij de eerste luisterbeurt wordt duidelijk dat het recept niet veranderd is. Nog steeds hoor ik geen cello’s, sopraanzang, opbouwende keyboardintro’s, catchy melodietjes of andere hippe geluiden terug. Nee, de koers is nog steeds lompe, zware ‘Grolschdeath’ waarbij het kunstprincipe ‘less is gore’ goed toegepast kan worden.

Wel zijn er kleine veranderingen terug te horen als ik Lethal Dose uit de kast trek. Niet alleen hoor ik natuurlijk dat de vocalen uit een andere gorgelende put komen, maar ook valt te horen dat de muzikanten flinke stappen hebben genomen om volwassener over te komen. Niet alleen is de mix een stuk beter, maar ook aan het gitaarspel valt een flinke ontwikkeling af te horen. Pak hiervoor maar eens het nummer Rebel to the Grave erbij.

Iniuria laat met de vijf korte nummers horen dat ze nog steeds levend en schoppend zijn. Hate Beyond Hate is weer een alleraardigst staaltje death metal voor een nog relatief jonge band. Ik vind het nu echter wel tijd worden voor de band om een stap verder te zetten voor een groter (geciviliseerder) publiek dan alleen die oostelijke boerenprovincies. Het wordt tijd om mensen aan te spreken middels een full-length of een tour in het voorprogramma met een grotere naam. Ik denk dat de band voldoende in huis heeft om dat aan te kunnen.

Iniuria - Hate Beyond Hate
Tracklisting:

  1. Back in ‘Nam
  2. Hate Beyond Hate
  3. Parasites of Society
  4. Rebel to the Grave
  5. Maze of Violence

Line-up:

  • Ka – Vocalen
  • Gerben – Drums
  • Jan – Gitaar
  • Bryan – Gitaar
  • Roy – Bass

Links: