Pain of Salvation – Remedy Lane Re:visited (Re:mixed & Re:lived)

Pain of Salvation – Remedy Lane Re:visited (Re:mixed & Re:lived)
InsideOut Music, 2016

Jens Bogren, de man met de gouden oortjes. Er zijn maar weinig mensen in de metalwereld die werkelijk alles wat zij aanraken in goud doen veranderen, maar hij is er daar absoluut een van, ongeacht de band. Van Amon Amarth tot James LaBrie en van Bloodbath tot Haken, de man maakte stuk voor stuk juweeltjes van hun albums. Na een jaar of negen geleden al eens met de heren van Pain of Salvation te hebben gewerkt, werd de Zweed anno 2016 opnieuw door hen ingehuurd om zijn trucje te doen. Ditmaal niet op nieuw werk, maar op een remix van het in 2002 uitgebrachte Remedy Lane.

Niet alleen kreeg Bogren de opdracht het magnum opus van de band rond Daniel Gildenlöw van een fris geluid te voorzien, hij werd eveneens benaderd om een live-uitvoering van de plaat op ProgPower USA Festival 2014 te mixen. De twee ‘nieuwe’ versies van Remedy Lane worden nu zowel los van elkaar als ook gebundeld op de markt gebracht onder de titel Remedy Lane Re:visited (Re:mixed & Re:lived). Vooral van de live-versie van het album ben ik erg gecharmeerd.

Niet alleen krijgt het album daarop nog meer diepte mee, het geluid is ook iets rauwer. Even heel oneerbiedig en kort door de bocht: op de originele release uit 2002 klinkt de band naar mijn idee wat blikkerig. Dat ‘onpersoonlijke’ in het geluid is volledig verdwenen bij de op het podium vertolkte versie van Remedy Lane. Goed voorbeeld is een nummer als Fandango, dat zich met zijn dissonante leidtonen echt tussen je oren vastbijt tot je er stapelgek van wordt.

Tot zover even Re:lived. Het schijfje dat de titel Re:mixed kreeg is er een geworden voor de echte fijnproevers. Slechts minimale verschillen zijn er waar te nemen wanneer ik de oude- en nieuwe versies van elk nummer na elkaar afspeel. Grootste verandering en/of pluspunt aan deze uitgave ten opzichte van de 2002-versie is dat de hardere passages nu pas écht een muur van geluid vormen. Voor de rest zijn het minieme details die mijn persoonlijke voorkeuren doen uitgaan naar, jawel, Re:mixed boven het origineel.

Daar moet ik wel bij zeggen dat ik geen doorgewinterde fan van Pain of Salvation ben. Niet dat ik de muziek niet mooi vind, integendeel. Het was voor mij echter altijd zo’n band in het hoekje ‘ken ik wel, maar draai ik (te) weinig’. Wellicht dus dat de echte liefhebber nog meer nieuws aan de platen hoort dan ik. Voor mij persoonlijk is Remedy Lane Re:visited (Re:mixed & Re:lived) een mooie tweede kennismaking en met de band, en zéker de live-versie lijkt mij een absolute must-have voor iedere progliefhebber.

Tracklisting:


Pain of Salvation - Remedy Lane Re:visited (Re:mixed)


Remedy Lane Re:visited (Re:mixed)

  1. Of Two Beginnings
  2. Ending Theme
  3. Fandango
  4. A Trace of Blood
  5. This Heart of Mine (I Pledge)
  6. Undertow
  7. Rope Ends
  8. Chain Sling
  9. Dryad of the Woods
  10. Remedy Lane
  11. Waking Every God
  12. Second Love
  13. Beyond the Pale

Pain of Salvation - Remedy Lane Re:visited (Re:lived)


Remedy Lane Re:visited (Re:lived)

  1. Remedy Lane
  2. Of Two Beginnings
  3. Ending Theme
  4. Fandango
  5. A Trace of Blood
  6. This Heart of Mine (I Pledge)
  7. Undertow
  8. Rope Ends
  9. Chain Sling
  10. Dryad of the Woods
  11. Waking Every God
  12. Second Love
  13. Beyond the Pale

Line-up:

  • Daniel Gildenlöw – Vocalen, gitaar & allerhande instrumenten
  • Ragnar Zolberg – Gitaar & vocalen
  • Daniel Karlsson – Keyboards & vocalen
  • Gustaf Hielm – Bas & vocalen
  • Daniel Karlsson – Drums & vocalen

Links: