Radioshow | Dood & Verderf: December | Zware Metalen

Nog voordat we het jaar 2024 mochten noteren, nam Inge Janse een nieuwe aflevering van zijn podcast Dood & Verderf op. Dit keer kwam onderzoeker Didier Goossens langs om te praten over het hoe en waarom van Nederlandstalige black metal.

Want: van de bokkenrijders tot de lokale alcoholist: ‘metalprofessor’ Didier Goossens wil de bovenste steen boven krijgen over waarom toch zoveel Nederlandse en Vlaamse blackmetalbands lokale folklore als inspiratiebron gebruiken.

Didier is gastonderzoeker bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en bezig met een groot project hierover: “Gripped by the Soul of Spiritual Awakening”. Daarin onderzoekt hij samen met Christopher Thompson van Malmö Universitetet hoe blackmetalbands uit Vlaanderen en Nederland folklore, erfgoed en identiteit verwerken in hun muziek, en zo lokale verscheidenheid een mondiaal podium geven.

Uiteraard brengt de gast in de uitzending weer zijn eigen muziektips mee die gedraaid worden én leverde we namens Zware Metalen weer een luistertip aan die betrekking heeft op het onderwerp van de aflevering.

Deze keer was dat er eentje van TrollTrolldom:

Genieten, dat doet ook de luisteraar die zich aan Trolldom waagt. Verwacht geen complexe songstructuren, geen groots opgezet spektakel, geen brute razernij, maar degelijke black metal, verrijkt met overheerlijke elektronica, in een meer dan geslaagde mix van vintage Troll-melodieën, geestdriftige dynamieken en een helder, modern geluid. Trolldom is echter in geen geval banaal: daarvoor hebben Nagash, Tlaloc en Sturt te veel fijnzinnigheden en subtiele details in hun werk aangebracht. Black metal hoeft niet altijd moeilijk te zijn: Trolldom is simpelweg 37 minuten genieten. Veel plezier ermee!

De radioshow beluisteren doe je hieronder, en meelezen met het programma doe je hier.

Links: