Oerdegelijke death en black op Tattoofest presents… in Nijverdal

Om de zomer van 2019 definitief aan gort te spelen, staat er de laatste zaterdag van september een fijn feestje gepland op het podium van de Cult-Art Shop in Nijverdal. Nederland’s meest betrouwbare deathmetalmachine Sinister komt langs voor een masterclass over het betere beukwerk. In het kielzog van de veteranen komen de weer actieve deathmetallers van Ceremony en de blackmetallers van Yaotzin mee. 

Het uit Schiedam afkomstige Sinister ontstond in een tijd dat deathmetalbands als rijpe appelen uit de boom vielen. Debuutplaat Cross the Styx uit 1992 is een klassieker en daarna bleef de band maar platen uitbrengen die in kwaliteit nauwelijks voor elkaar onderdeden. In 2003 stopte de machine, om nog geen twee jaar later weer vrolijk verder te denderen. Wie alle ex-bandleden op zijn verjaardag uitnodigt, moet een flink huis huren, maar oer-lid Aad Kloosterwaard (in de eerste periode drummer, sinds de heroprichting zanger) brengt met de regelmaat van de klok nieuwe platen uit, met het machtige Syncretism als laatste wapenfeit. Aan een opvolger Deformation of the Holy Realm wordt gewerkt.

Met oude krachten Micha Verboom (vocalen), het gitaarduo Peter Verhoef en Johan van de Sluijs en nieuwelingen Bas Dubbelman (drums) en Zom Nius (bas), is Ceremony klaar om de wereld alsnog te veroveren. De band werd in 1990 opgericht in Ridderkerk, schopte het met Victims of Morbidity tot Demo van de Maand in Aarschok/Metal Hammer en haalde met debuutplaat Tyranny from Above een keurige 8,5 in datzelfde blad. Helaas viel de band in aanloop naar de opnamen van het tweede album uit elkaar. Het is twintig jaar later als Peter Verhoef zijn band nieuw leven inblaast. Tyranny from Above wordt in een geremasterde versie opnieuw uitgebracht en nu ligt er Retribution. No rest for the wicked, Ceremony is back!

De avond in Nijverdal wordt geopend door blackmetalband Yaotzin. De mannen uit Alkmaar jagen argeloze concertbezoekers alweer sinds 1995 de stuipen op het lijf met hun muziek vol haat, al heeft dat nog niet geleid tot veel albums. Slechts twee staan er op de palmares van de band, maar de discografie is aangevuld met de nodige EP’s, splits en live-albums. En, veel prettiger nog: nog veel meer goede concerten, zoals op Stonehenge vorig jaar en op de eerste editie van Blackfest. Als invloeden rekent de band heel eenvoudig ‘brutal and extreme stuff, Satan, war and hatred’. Eenvoudig en duidelijk. Vorig jaar coverde de band nog meer dan uitstekend een Burzum-klassieker. Laten we bidden tot de Duistere Heer dat deze ook in Nijverdal wordt gespeeld.

Links: