Ceremony – Retribution

1993… Wát een tijd was dat. De Muur was net gevallen, moslimextremisten bliezen zichzelf nog niet zomaar op, de Verenigde Staten hadden een normale president, voor concertkaartjes hoefde je nog geen nier te verkopen en Ceremony uit Ridderkerk bracht een lekker album uit. Tyranny from Above deed de grondvesten van de death metal niet schudden, maar bracht wel een ruim half uur lekkere, technisch onderlegde death, met gevarieerde songs. Goed voor een 8,5 in de Aardschok. Hoera, Nederland was weer een deathmetalband rijker!

Het feestje duurde echter maar kort. In aanloop naar de opvolger viel het gezelschap uit elkaar. Het duurt tot 2015 voordat er weer leven komt in het Ceremony-kamp. En kijk nu, weer een paar jaar later ligt er ook gewoon een tweede plaat: Retribution. Vocalist Micha Verboom en het gitaarduo Peter Verhoef/Johan van de Sluijs zijn weer van de partij en zij krijgen ondersteuning van drummer Bas Dubbelman en Zom Nius op bas. Heel veel gevolgen voor de koers van Ceremony heeft dat niet gehad. Retribution neigt in tegenstelling tot zijn voorganger uit vervlogen tijden iets meer naar blackened death metal, maar Ceremony staat nog steeds met beide benen flink geworteld in de death metal met een fijne, technische ondergrond.

Retribution heeft als overeenkomst met Tyranny from Above dat ook deze plaat verdomd lekker weg luistert. Behemoth hoeft niet bang te zijn dat van diens troon te worden gestoten, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling van deze bijzonder warm en tegelijkertijd fris klinkende plaat, die is voorzien van een heerlijke deathmetalvibe. Verboom heeft een fijne strot, Verhoef gooit er een aantal heerlijke riedeltjes uit en deze mannen weten wat het inhoudt om death metal te maken. Daar komt nog bij dat het spelplezier ervan afspat.

Een échte topper staat er niet op dit album, maar dat geeft helemaal niets. Retribution blijft maar rondjes draaien in mijn cd-speler en dan is het me om het even of In a Dark Time of Mystery of Mysteries langskomt, al is de smart van Verboom in Imperfect Perfection goed voelbaar en stijgt dat nummer er iets bovenuit. Het is over de gehele linie uitstekend aan te horen, ook omdat Ceremony domweg uitstekende nummers schrijft. Er rest mij dan ook niets anders dan het eerste album van Ceremony in deze eeuw hetzelfde te belonen als Aardschok de vorige eeuw deed en bookers op te roepen deze band absoluut uit te nodigen voor een festival of optreden. Kwaliteit gegarandeerd. Welkom terug mannen!

Score:

85/100

Label:

Doc-Records, 2019

Tracklisting:

 1. Retribution
 2. Influential
 3. In a Dark Time
 4. Erilaz
 5. Divinatory Rites
 6. Imperfect Perfection
 7. Mystery of Mysteries
 8. Tortured Souls

Line-up:

 • Micha Verboom – Vocalen
 • Peter Verhoef – Gitaar
 • Johan van der Sluijs – Guitar
 • Zom Nius – Bas
 • Bas Dubbelman – Drums

Links: