Antichrist Magazine – A Tribute to Burzum

Nu Burzum een definitieve dood lijkt te zijn gestorven, mogen we helaas geen nieuw materiaal meer verwachten. Dat de band na al die jaren nog altijd een inspiratiebron is, blijkt uit de vele tributes die in de loop der jaren zijn verschenen. De één wat beter dan de ander en vaak werden releases gehinderd door een eentonige songkeuze. Zonder elke Burzum tribute gehoord te hebben, kan ik wel zeggen dat dit één van de beteren is.

Zeventien artiesten, zeventien verschillende nummers, en daardoor ook wat verrassende keuzes. Yaotzin trapt af met een zeer goede versie van Hvis Lyset Tar Oss en zet meteen een standaard die niet door de resterende bands benaderd wordt. De Noord-Hollanders weten akelig nauwkeurig het Burzumsfeertje te benaderen, hulde! Khald (Jesu’ Dod), Unholy Baptism (Glemselens Elv), Imsar (En Ring till Aa Herske) en Atra Mors (Belus’ Tod) leveren ook een prima cover, terwijl het Estse Bestia een duim krijgt voor hun versie van Beholding the Daughters of the Firmament. Niet de beste variant, maar het is een lastig nummer om te coveren.

Er zijn ook mindere nummers aanwezig, Dynasty of Darkness krijgt het voor elkaar om Dunkelheit te verkloten, Chaoscraft komt met een oubollige versie van War aanzetten en Thy Unmasked maakt een blastbeat variant van Vanvidd. Minste nummer van de plaat, helaas. Het laatste nummer is niet van een band, maar van een bekende YouTube pianiste, die veel metalnummers covert. Katarina Gubanova speelt een foutloze pianoversie van Ea, Lord of the Depths en sluit daarmee een bovengemiddelde tribute grandioos af. Petje af voor de samensteller van deze release en ook voor de meeste bands.

Label:

Antichrist Magazine, 2018

Tracklisting:

 1. Yaotzin – Hvis Lyset Tar Oss
 2. Kahld – Jesus’ Tod
 3. Atra Mors – Belus’ Død
 4. Aetranok – A Lost Forgotten Sad Spirit
 5. Myrkur Skogur – Feeble Screams From Forest Unknown
 6. Wan – Stemmen Fra Taarnet
 7. Dynasty of Darkness – Dunkelheit
 8. Mournful Winter – My Journey To The Stars
 9. Coloptyphus – Han Som Reiste
 10. Unholy Baptism – Glemselens Elv
 11. Bestia – Beholding The Daughters Of The Firmament
 12. Chaoscraft – War
 13. Thy Unmasked – Vanvidd
 14. Uruk-Hai – Hermoðr á Helferð
 15. Eclipse Of The Sun – Valgaldr
 16. Imsar – En Ring Til Aa Herske
 17. Katarina Gubaova – Ea, Lord of the Depths

Links: