Nederlandse aanwezig bij uniek concert legendarisch Morbid

Blackmetallegende Morbid gaf eerder dit jaar een eenmalig reünieconcert in het Zweedse Stockholm, met als vervangers voor de overleden leden Dead diens broertje Necrobird als zanger en op drums Erik Danielsson van Watain die Drutten moest doen vergeten. De in de hoofdstad wonende Nederlandse Tamar was één van de slechts 160 aanwezigen. Dit is haar verhaal.

Mijn naam is Tamar en ik luister inmiddels zo’n zeventien jaar naar metal. Mijn hart ligt voornamelijk bij (old school) death metal, het liefste in de Stockholm-stijl. Misschien geen verrassing dat ik daarom in juni 2020 naar Stockholm ben verhuisd en sindsdien hier wekelijks concerten bezoek. Daarnaast reis ik natuurlijk naar genoeg andere landen om verschillende concerten en festivals mee te pakken en daar alle internationale vrienden te treffen.

Morbid is niet mijn favoriete band, maar de muziek die ze gemaakt hebben vind ik zeker vet. En de toch soort van cultstatus maakt dat het een band is die ik graag live wilde zien. Dat het ooit zou gebeuren had ik echter nooit verwacht. Het concert werd aan het einde van de zomer aangekondigd op de sociale media door de organisatoren, Klubb Fredagsmangel. Zij organiseren elke vrijdag en zaterdag concerten met wat kleinere, lokale bands, maar ook bands zoals bijvoorbeeld Entrails en dus ook Morbid. Ik ben een regelmatige bezoeker van die avonden en volg de aankondigingen van Fredagsmangel dus op de voet. Daarnaast praatten veel mensen natuurlijk over deze aankondiging.

Dead (Per Yngve “Pelle” Ohlin, overleden in 1991)

Het concert was in een bar in Jakobsberg, een buitenwijk van Stockholm: de thuishaven van Klubb Fredagsmangel. Deze avond was er plek voor 160 man, de maximale capaciteit van de bar wanneer ze alle tafels weghalen. Erg klein en intiem dus en je had erg veel geluk als je aan een ticket had kunnen komen. Het was overigens de keuze van de band om op deze plek te spelen. De bar was voor de gelegenheid overigens mooi versierd, met oude foto’s en brieven van Dead en iedereen kreeg zelfs een speciaal stoffen toegangsbandje . Zelfs meerdaagse festivals doen dat niet eens meer…

Dead en Drutten (Lars-Göran Petrov, overleden in 2021)

De sfeer was natuurlijk ontzettend goed! Iedereen keek enorm uit naar het concert en er hing ook een algemeen gevoel van: “Wow, dat dit gebeurt en dat ik hier bij kan zijn!”. Tijdens de show vlogen de haren en armen door de lucht er waren zelfs wat crowdsurfers en moshers. Na afloop was iedereen het erover eens dat het fantastisch was. Dead’s broer deed het als zanger boven verwachting. Natuurlijk was het ontzettend vet dat hij de zang op zich nam, dichterbij Dead kan je het eigenlijk niet hebben. Dat maakte het toch wel extra speciaal.

Het was een fantastische avond waar ik zeker nog vaak aan terug zal denken. De locatie was perfect: er hangt altijd een supersfeer bij Fredagsmangel en Morbid speelde geweldig. Iedereen had veel bekenden om zich heen of leerde nieuwe mensen kennen, het was echt te merken dat iedereen het speciaal vond bij deze avond te mogen zijn. Het is toch iets wat waarschijnlijk maar weinig mensen mee zullen maken of hebben meegemaakt.