Uniek eenmalig concert van Morbid

Liefhebbers van Scandinavische black metal hadden er ongetwijfeld een lichaamsdeel voor opgeofferd om erbij te kunnen zijn: het eenmalige reünieconcert van het legendarische Morbid, 7 januari in Stockholm. Inderdaad, het Morbid van Dead: de latere zanger van Mayhem.

De band kwam bijeen om stil te staan bij het 35-jarig jubileum van de demo December Moon: het enige in de studio opgenomen werk van Morbid met Dead achter de microfoon. Bij opvolger Last Supper… uit 1988, eveneens een demo, was Dead al naar Noorwegen verhuisd om daar de plek van Maniac in te nemen als zanger van Mayhem. Op 8 april 1991 schoot hij zichzelf door het hoofd. Morbid viel na de laatste demo vrij snel uiteen en pas in de jaren daarna volgden er enkele officiële releases met geluidstechnisch matig materiaal.

Morbid bleek echter een invloedrijke band. Dead wordt gezien als de eerste blackmetalmuzikant die corpse paint droeg en geldt nog steeds als een van de beste blackmetalzangers ooit. Gitarist Napoleon Pukes maakte onder zijn eigen naam Ulf Cederlund later furore bij Entombed. Drummer op de demo was ene Drutten die u kent als de in 2021 overleden L-G Petrov: zanger van Entombed, Entombed A.D. en Firespawn.

Morbid ten tijde van de December Moon-opnames

Voor het eenmalige reünieconcert (34 jaar na het laatste Morbid-optreden, met het piepjonge Eternal Evil in het voorprogramma: geen van de bandleden was al geboren toen December Moon uitkwam) in een café in Järfälla in de buurt van Stockholm, kwamen de overgebleven leden van de December Moon-demo bijeen: de gitaristen Napoleon Pukes en Gehenna en bassist Dr. Schitz. De plek achter de drums werd opgevuld door een bijzondere gast: Watain-voorman Erik Danielsson. Op microfoon stond Necrobird: het jongere broertje van Dead.

De setlist van de avond was als volgt:

  1. My Dark Subconscious
  2. Wings of Funeral
  3. From the Dark
  4. Tragic Dream
  5. Disgusting Semla
  6. Deathexecution

Geheel in Morbid-stijl is er geen beeld- en geluidsmateriaal beschikbaar van het concert, behalve deze met een aardappel opgenomen beelden. Let vooral op de aankomst van Necrobird en hoe hij in alle opzichten sprekend op zijn oudere broer lijkt.