Heavy Metal Maniacs Festival: twee dagen pure heavy metal in P60

‘They can’t stop us, let ’em try, for heavy metal we will die!’, zong Manowar in 2007. Nou is sterven wellicht wat overdreven, maar gewoon weer Nederlands’ eigen heavy metal festival bezoeken moet toch geen probleem zijn. Heavy Metal Maniacs Festival heeft corona overleefd en staat 22 en 23 oktober gewoon weer op de planken van het Amstelveense P60.

In 2019 spraken we de organisatie van het Heavy Metal Maniacs Festival, ontstaan uit de de gelijknamige fanclub, over wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een festival. Het lukte toen niet om alvast namen te ontfutselen voor de volgende editie, maar die ging toch niet door en u weet wel waarom.

22 oktober: Bullet, Hammer King en Harbour of Souls

Na een jaar afwezigheid is P60 echter gewoon weer twee dagen het decor voor sprijkerbroeken, jassen met patches en lang haar. Vrijdag 22 oktober begint het feest voorzichtig, met drie bands. Opener die dag is Harbour of Souls uit het Zeeuwse Goes. De band bestaat al sinds 2012, maar is wat spaarzaam het het uitbrengen van releases. In 2015 kwam debuut-EP Moutain of Fire uitgebracht, gevolgd door Doomsayer in 2019, eveneens een EP.

De Duitsers van Hammer King zijn een stuk productiever: vier albums staan er alweer in de kast, allemaal volgestouwd met de ronkende combinatie van heavy met powermetal. De band heeft er alweer de nodige shows opzitten in het thuisland, ter promotue van het nieuwe, titelloze album. Verwacht in Amstelveen dus een warmgedraaid geheel.

Afsluiter op de eerste dag zijn de Zweede feestbeesten van Bullet. Bij het laatste album van de band, Dust to Gold uit 2018, werd de luchtgitaar weer uit de kast gepakt en was het na beluisteren van de plaat tijd om rustig aan te doen wegens pijnlijke nekspieren. De band is populair in Japan en dus zit het met de kwaliteit weg goed, want in Japan hebben ze pas smaak met hun kogelvis enzo.

Dag 2: Sortilège, Bütcher, Sacrilege,Jurassic Park, Roadwolf en Black Knight

Na een goede nachtrust is het 23 oktober dag voor het echte werk. In bands dan: want P60 ontvangt er deze zaterdag zes. De mannen van Black Knight openen het bal en kunnen gewoon de tram naar P60 pakken: ze komen uit het nabijgelegen Amsterdam. In de koffer: drie platen, waarvan de laatste is gemaakt na de comeback in 2012. Daarvoor stond de band namelijk on hold, na eerder actief te zijn geweest tussen 1982 (!) en 2008. Drummer Rudo Plooy haalde oude bekende GertJan Vis (gitaar) terug en rekruteerde als zanger David Marcelis (Lord Vulture, Thorium) die in Amstelveen echter voor de laatste keer op de planken staat met de band.

De mannen van Roadwolf brachten vorig jaar hun debuut uit: Unchain the Wolf. Een ambitieuze titel, maar de Oostenrijkers hebben dan ook de tijd genomen om aan hun sound te werken: sinds 2011 verschenen er drie demo’s en twee splits. Ook werd er nog even Unchain the Wolf: The Movie gemaakt, maar ga niet koffiezetten tijdens het kijken want dan mis je… alles.

De naam Jurassic Park voor de hoogst genoteerde Nederlandse band op de bill van Heavy Metal Maniacs Festival, is niet zomaar gekozen. De band is in feite een doorstart van het legendarische Frankenstein, dat tussen 1972 en 1987 vooral de podia onveilig maakte (voorprogramma Motörhead in 1980, uitgezonden op tv) maar minder de opnamestudio. Gitarist Berthus Westerhuis speelt met nieuwe bandleden Frankenstein-materiaal, covers en nieuw werk.

In Groot-Britannië lopen twee bands rond met de naam Sacrilege, maar in P60 staat niet de groep die aanvankelijk crustpunk maakte en nu doom. Nee, het Sacrilege dat komt is levende geschiedenis. Met bouwjaar 1982 mag het met recht het vaandel van de New Wave of British Heavy Metal dragen. Tot echte releases kwam het evenwel niet en in 1987 klapte de groep. Bandleider Bill Beadle (zang/gitaar) begon ruim tien jaar geleden echter plots alsnog muziek uit te brengen. Vanaf 2012 is Sacrilege weer officieel een band. De banddiscografie bedragt inmiddels zeven albums.

Misschien wel dé verrassing van Heavy Metal Maniacs Festival: Bütcher! Zanger R. Hellshrieker en kornuiten maken namelijk weliswaar speed metal, maar wel voorzien van een flinke pikzwarte rand. Bütcher is dé band voor wie op zoek is naar degelijke, woest nostaligische furie en de liefhebber heeft daarom de twee platen Bestial Fükkin’ Warmachine en 666 Goats Cary my Chariot al grijsgedraaid. Live is de band een ware belevenis, zoals we nog niet zo lang geleden zagen op de Eindhoven Metal Meeting.

Afsluiter van de zaterdag en daarmee het gehele festival is Sortilège. Deze band is spiksplinter nieuw en heeft nog maar één album uit: Phoenix zag nog maar in augustus dit jaar het levenslicht. Maar dit Sortilège, is een voortzetting van de goep die al in 1981 werd opgericht en heerlijke heavy metal speelt. Gitarist Bruno Ramos en zanger Christian ‘Zouillé’ Augustin speelden in die band en kunnen dus naast hun eigen, nieuwemateriaal, ook kiezen voor nummers van vier andere albums, allemaal gemaat in de jaren ’80. Hoe old school wil je het hebben?

Er zijn nog kaarten te koop voor Heavy Metal Maniacs Festival.

Links: