Bütcher – 666 Goats Carry My Chariot

De zaterdag van Eindhoven Metal Meeting 2019 werd ruw in gang geschopt met een furieus optreden van de Belgische vleesverwerkers van Bütcher. Met een alles vermorzelende energie spatte de band van het District-19 stage om het publiek in lichte verbijstering achter te laten. Genoeg reden om eens te luisteren of de muziek van de band in de veilige huiskamer eenzelfde impact heeft. Om de proef op de som te nemen leggen we het nieuwe album met de vrij geniale titel 666 Goats Carry My Chariot eens op.

In Auguration Of Steele maakt al duidelijk dat de band op plaat geen enkel stapje terug doet. Een episch gesproken intro en dubbele Iron Maiden-leads zetten de toon voor een ouderwets lekker, over the top metalalbum. In Iron Bitch wordt het tempo aanzienlijk opgevoerd en menen we een riff te horen die dicht tegen die van Phantom Lord (Metallica) aanschurkt. De gillende zang zoekt soms de ‘Hoogvlakten van Halford’ op maar is vaker een thrashy snauw met een rand van grofkorrelig schuurpapier (P40). Ook 45 RPM Metal klinkt gelijk vertrouwd in de oren, maar het lijkt allemaal toch vooral een eerbetoon aan – en een bewuste terugkeer naar – de efficiënte recht-voor-de-raap metal uit de eenvoudiger tijden die de jaren ’80 waren. Een tekst als ‘in service to the ancient gods of steel’ is natuurlijk te gek voor woorden, maar dat is waar deze band voor staat: Metal as fuck!

Tot de hoogtepunten behoort ongetwijfeld het ultrasnelle lijflied Metalström: Face The Bütcher, vooral vanwege de bijtende zang en de rappe gitaarsolo’s die van alle hoeken van de kamer op je af gevuurd worden, zelfs al heb je maar een stereootje. Waar het tempo in het merendeel van de songs huizenhoog ligt is de titeltrack eerder mid-tempo. Na een Manowar-achtig akoestisch intro met Wagneriaanse koren wordt er plechtig voortgestapt als op Hammerheart (Bathory) terwijl de cleane zang in dit nummer dan weer wat aan Primordial doet denken. Groots, grootser, grootst dus! In de zwarte versnelling die volgt wordt het geluid voor het eerst wat dun en na een stevig partijtje thrash begint het nummer gewoon weer opnieuw. 666 Goats Carry My Chariot is dan ook de langste track op het album. Een kniesoor zou kunnen aanvoeren dat er misschien net iets te weinig gebeurt om de volle dik negen minuten te boeien, maar ook die zal moeten toegeven dat de basloopjes en korte gitaarlicks behoorlijk lekker klinken. Viking Funeral en Brazen Serpent trekken dan weer flink van leer, waarbij de eerste zelfs in de categorie ‘vroege blackmetalrazernij’ onder te brengen is.

Afijn, je weet waarschijnlijk zelf of je vatbaar bent voor dergelijke woest nostalgische furie of dat je misschien toch meer zoekt naar vernieuwing. In het laatste geval heb je hier niet veel te zoeken. In het eerste geval is 666 Goats Carry My Chariot absoluut je soundtrack voor menig feestelijke avond.

Score:

82/100

Label:

Osmose Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Inauguration of Steele
 2. Iron Bitch
 3. 45 RPM Metal
 4. Metallström/Face the Bütcher
 5. Sentinels of Dethe
 6. 666 Goats Carry My Chariot
 7. Viking Funeral
 8. Brazen Serpent
 9. Exaltation of Sulphur

Line-up:

 • R Hellshrieker – Vocalen
 • KK Ripper – Gitaar
 • AH Wrathchylde – Basgitaar
 • LV Speedhämmer – Drums

Links: