Riffs, heldere zang, gitaarsolo: Heavy Metal Maniacs Festival in P60

Tussen al het festivalgeweld in binnen- en buitenland, in de binnen- en buitenlucht, is er al jaren één constante factor: het Heavy Metal Maniacs Festival. Bands als Vengeance, Tankard, Blizkrieg, Exciter, Vicious Rumors, Halloween, Primal Fear en RAM sierden al de bill. 20 en 21 september staat alweer de twintigste editie op de planken van P60 in Amstelveen, met Rock Goddess en Oliver/Dawson Saxon als grootste trekkers. Zware Metalen mailde erover met Jeroen Kroon van de Heavy Metal Maniacs Fanclub, de organisator van het festival. 

Gefeliciteerd Jeroen, met 20 jaar Heavy Metal Maniacs Festival! Van vier bands in 2001 naar tien bands verdeeld over twee dagen nu. Hadden je dat 20 jaar geleden gehoopt?

Dank je! We zijn hier 20 jaar geleden mee begonnen omdat de bands die we zelf graag wilde zien nauwelijks geboekt werden in het reguliere circuit in Nederland. tegenwoordig is er gelukkig weer veel meer plek voor heavy bands. Maar dat ons festival al die jaren een constante factor zou zijn hadden we nooit durven dromen.

Wat waren de hoogtepunten in al die jaren?

Oei, dat is een hele moeilijke vraag. We hebben zo veel mooie momenten gehad: bijzondere reünies, soms eenmalig en soms de start van veel meer. Bands die nog nooit of heel weinig in Nederland gespeeld hadden. Jonge bands die bij ons een klein opstapje hebben gemaakt en die we nu nooit meer kunnen betalen! Ook de complimenten van de bands voor de verzorging en het enthousiasme zijn gaaf. Maar het mooiste is denk ik dat we sommige fans elk jaar terug zien, het is net een grote reünie.

Wat waren de moeilijkheden?

Een jaar hebben we echt getwijfeld of we er mee door moesten gaan. Je werkt het hele jaar aan een mooie line-up, de bands stonden te knallen op het podium, maar de kaartverkoop viel dat jaar tegen. Financieel gingen we bijna door het putje. Na wat pittige besprekingen besloten we het nog één keer te doen en juist die editie werd een enorm succes.

Waar kijken je het meest naar uit bij de komende editie?

We hebben op beide avonden een gave headliner staan, dus dat wordt genieten. De hele line-up is echt in de sfeer van het festival. Maar de grootste verrassing zit denk ik al vroeg in de zaterdag. Space Vacation gaat wat mensen blij maken, dat weet ik zeker!

Hoe komt het programma elk jaar weer tot stand? Waar moet een band aan voldoen om op te treden tijdens Heavy Metal Maniacs Festival?

We hebben een werkgroepje met daarin een aantal van onze leden die hun sporen op het gebied van heavy metal ruim verdiend hebben, als artiest of als booker en promotor. We scouten actief op festivals en in zaaltjes. Vaak bieden bands zich ook bij ons aan. Daarna begint de grote puzzel: we zoeken de juiste mix van stijlen, maar altijd dichtbij de heavy metal en hardrock. Ook een mix van wat van eigen bodem en iets wat we nou net niet zo vaak kunnen zien. De bands moeten beschikbaar en betaalbaar zijn. Heftige discussies, lange lijsten en uiteindelijk kan je niet alles boeken, maar er is altijd een volgend jaar…

Heavy Metal Maniacs Festival wordt georganiseerd door de fanclub Heavy Metal Maniacs, die al bestaat sinds 1997. Waarom is de fanclub destijds opgericht en wat doen jullie nog meer?

Je weet misschien nog dat zo eind jaren ‘90 de heavy metal een beetje op zijn gat lag. De grote bands van de jaren ‘80 lagen stil, grunge was nog populair, black metal was hip. En het internet was ook nog klein. Dus als je mazzel had, speelde er een gave heavy band ergens in een kleine zaal in het midden van fucking nergens. En je wist het niet. Met een groepje vrienden besloten we de krachten te bundelen, we huurden auto’s om desnoods naar Duitsland te rijden, of naar welke uithoek van Nederland dan ook. Elkaar opbellen als je ergens een poster had gezien. De blaadjes uitpluizen. En rond die tijd begon het internationaal weer een beetje terug te komen: Hammerfall brak door, Judas Priest kwam terug met Ripper. Wacken Open Air, nog klein, maar veelbelovend. Zalen in Nederland bleven wat achter, we zagen King Diamond eens in een hok in Zaandam, na de laatste tonen moesten we er meteen uit en werd de zaal meteen omgebouwd tot houseparty. Dus gingen we zelf feesten met bands organiseren. Dat scheelde reizen en na afloop kon je tot diep in de nacht blijven hangen, zonder stampertjesmuziek! We hebben ook drie verzamelalbums met Nederlandse bands uitgegeven en we organiseren nog steeds grote en kleinere feesten: het Meesterlijk Metaal in Almere, binnenkort editie nummer 30 bijvoorbeeld!

De meer traditionele metal en hardrock lijkt de laatste jaren een beetje te verdrinken in alle nieuwe subgenres, aftakkingen en stromen. Klopt dat, of is er nog volop publiek?

Ach, dat is al zo lang aan de gang. Uiteindelijk herkent iedereen wel een heavy metal band: riffs, heldere zang, gitaarsolo. En daar kan je best op zijn tijd een draai aan geven met een keyboard, of een koortje, of een doedelzak. Of je verkleed je als piraat, ridder, whatever. Hoe verder van de kern, hoe kleiner de kans dat we het nog beschouwen als iets voor onze doelgroep, maar dat wil niet zeggen dat er niemand in ons publiek is die daar wel ook van houdt.

Wat is er zo mooi aan echte heavy metal?

Tja, wat is er mooi aan muziek? Of aan kunst? Heavy metal zoals wij het beleven heeft veel met verbroedering en saamhorigheid te maken. Mensen uit alle lagen die bij elkaar komen, uit hun dak gaan. Kom maar eens kijken, als je die sfeer eenmaal hebt ervaren dan snap je wel wat ik bedoel.

Heavy Metal Maniacs heeft een ongekend grote webshop, waarin van alles wordt verkocht: van rompertjes en paraplu’s tot teddyberen en damesondergoed. Waarom zijn jullie hiermee begonnen en is het een succes?

Tja, dat is er typisch een in de categorie: omdat het kan. Onze partner heeft de mogelijkheid om de meest dwaze zooi van ons logo te voorzien. We hadden eerst shirts, toen vroeg iemand om een rugzak. Omdat het alleen wat moeite kost om een nieuw product toe te voegen, zijn we maar all-in gegaan. Ik ben elke keer weer verbaasd dat de meer ongebruikelijke artikelen ook nog best verkopen. Daarbij: de metalfan wordt ouder, heeft misschien kinderen en dus een rompertje misschien ondertussen ook wel een paraplu nodig.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van de Heavy Metal Maniacs Fanclub?

Meer festival, meer feesten. Misschien is het weer eens tijd voor een cd, of iets heel anders.

Staat de volgende editie van Heavy Metal Maniacs Festival alweer in de steigers? Kun je alvast een tipje van de sluier wat betreft de line-up oplichten?

Ja, het zoek-en-boek programma is al weer gestart. Ook dit jaar vielen er bands van het lijstje om wat voor reden dan ook en die proberen we misschien volgend jaar alsnog te krijgen. Wie dat zijn? Daar is het echt nog te vroeg voor!

Wat zijn sowieso nog wensen die jij hebt voor het festival?

Tja, mijn persoonlijke wensenlijst staat vol met bands die ik graag nog eens in Nederland zou willen zien. Maar wij zijn tevreden als aan het einde ons publiek weer tevreden naar huis gaat en de bands ook een mooie herinnering overhouden aan het festival.

Er zijn nog kaarten voor Heavy Metal Maniacs Festival beschikbaar, maar je vrienden van Zware Metalen geven ook kaarten weg!

Links: