EXIT festival: metalen infiltratie van Servisch fort

Voor metalheads die deze zomer op zoek zijn naar een festival dat anders is dan alle andere festivals, tipt Zware Metalen het prijswinnende EXIT festival. Gesitueerd in het Petrovaradin fort te Novi Sad is het Servisch evenement een metalen zonvakantie. Verspreid over vier dagen, van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli, spelen daar deze editie bands als Arcturus, Soilwork, Entombed A.D. en Whitechapel. Historisch gezien is het EXIT festival voornamelijk een festijn voor elektronicaliefhebbers, maar de organisatie probeert steeds meer liefhebbers van de metal, punk en hardcore aan te spreken door een podium specifiek voor deze genres in te richten. Wie dus een open geest heeft, en zowel The Cure als Carl Cox, Greta Van Fleet en Philip H. Anselmo & The Illegals kan waarderen, moet dit unieke festival op de radar houden. Wat betreft de geboekte bands zijn vergelijkingen met het Belgische Dour festival te maken, maar EXIT wint duidelijk qua situering. Zo won het de prijs voor ‘Best Major European festival’ tijdens de EU Festival Awards. De eigenzinnige locatie, zo’n honderd kilometer ten noorden van Belgrado, is op zichzelf al de moeite van een vakantiebezoek waard. Bekijk deze sfeerfoto’s maar eens.

Zware bands op de line-up

Toen het Nederlandse promotiebedrijf Ostfest, verantwoordelijk voor de internationale marketing van festivals als Sziget en Balaton Sound, Zware Metalen contacteerde voor een samenwerking moest de hoofdredactie zich even achter de oren krabben. EXIT festival, is dat geen festival voor monotone dreunmuziek? Nee dus, want op het Explosive-podium wordt metal, punk en hardcore geboekt. Niet alleen grote en internationaal bekende bands zoals Enforcer en Siberian Meat Grinder, maar ook acts uit de lokale scene krijgen een platform op een van de grootste festivals van Oost-Europa. Hier heb je een overzicht van alle ‘zware’ bands die op de line-up van deze editie staan:

Buiten de Explosive Stage om zijn er ook nog een aantal bands te zien die de lezer van Zware Metalen kan waarderen, denk bijvoorbeeld aan Greta Van Fleet of 65daysofstatic, maar vooral Philip H. Anselmo & The Illegals en Tarja Turunen zullen opvallen. Phil Anselmo zal met zijn Illegals uitsluitend Pantera-hits spelen en de ex-frontvrouw van Nightwish haar solomateriaal. Toch zal vooral het explosieve podium de interesse wekken. Veel acts hebben nieuwe platen te presenteren, zoals het uitstekende Verkligheten van Soilwork, The Valley van WhitechapelZenith van Enforcer, of In Splendor Below van October TideEntombed A.D. en Vitamin X keurden we laatst op Graveland Open Air en Pitfest. Deze bands zie je spelen aan de knusse rand van het Petrovaradin fort!

Festivalkaartjes en logistiek

Een aantrekkelijk aspect van EXIT festival is de voordeligheid. Zo heb je al een festivalkaartje dat geldig is voor alle vier de dagen voor slechts 120 euro. Met Transavia, KLM of Austrian heb je voor ongeveer 150 tot 200 euro een retourtje naar Belgrado geboekt. Vliegen op Boedapest is ook een optie, want voor een paar tientjes neem je vanaf Boedapest (of Belgrado) de shuttlebus naar Novi Sad. Avontuurlijke reizigers kunnen interrailen naar het festival. Kamperen nabij het festivalterrein is mogelijk, maar in Novi Sad zijn ook hostels en hotels.

Zware Metalen zal naar Servië trekken om de optredens uitgebreid te verslaan, maar ook te vertellen hoe de sfeer, organisatie en vakantiegevoel op het festijn is. We hebben er ook voor gezorgd dat wij kaartjes mogen verloten onder onze lezers, zodat een aantal Nederlandse en Belgische metalheads alles zelf mee kunnen gaan maken. Deze prijsvraag verschijnt binnenkort op onze website en sociale media, dus houd die in de gaten!

(Foto’s verkregen van het EXIT Photo Team.)

Links: