Enforcer – Zenith

Eén van de grote namen in de nieuwe golf van klassieke heavy metal is het Zweedse Enforcer. Met de albums Into The Night, Diamonds, Death By Fire en From Beyond, heeft de band een reputatie opgebouwd met up-tempo metal zonder poespas. Precies zoals metal “vroeger” werd gemaakt. Voor album nummer vijf heeft de band zich echter verder ontwikkeld en is aan het experimenteren geslagen. Zenith brengt dus een ander geluid.

Eerste single en albumopener Die For The Devil, laat nog een Enforcer horen zoals we de band kennen. Geen overbodige franje, een (redelijk) lekker hoog tempo en een meezingbaar refrein. In dezelfde categorie kunnen we ook Searching For You, Sail On, Thunder And Hell en enigszins Forever We Worship The Dark plaatsen. Tot zover dus gewoon een lekker Enforcer-album zoals we gewend zijn.

Op Zenith Of The Black Sun zijn de Zweden echter aan het experimenteren geslagen. Het nummer begint met een space-achtige synthesizer en voelt trager aan dan ik gewend ben. Het nummer Regrets opent met een pianosolo en is eigenlijk gewoon een powerballade. Wederom iets wat ik niet gewend ben van Enforcer.

Dan is er nog de afsluiter. De ode aan de dood. Hierin pakt de band helemaal uit met wat klinkt als een compleet orkest. Openend met een akoestische gitaar en wat paukenslagen terwijl na zo’n anderhalve minuut plotseling omslaat naar een meer mid-tempo geluid. Meer naar het einde barst de volle bombast van dit nummer totaal los.

Enforcer heeft Zenith voorzien van de nodige bombast door elementen uit de klassieke muziek toe te voegen. Het geeft de band een ander geluid. Voor mij is het niet hetgeen ik wil horen van één van de aanvoerders van de nieuwe golf van heavy metal. Nadat eerder Skull Fist al een ander geluid liet horen, begint het er op te lijken dat de heavymetalgolf stukslaat op de klippen.

Score:

75/100

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Die For The Devil
 2. Zenith Of The Black Sun
 3. Searching For You
 4. Regrets
 5. The End Of A Universe
 6. Sail On
 7. One Thousand Years Of Darkness
 8. Thunder And Hell
 9. Forever We Worship The Dark
 10. Ode To Death

Line-up:

 • Olof Wikstrand – Zang & Gitaar
 • Jonas Wikstrand – Drums & Toetsen
 • Tobias Lindqvist – Bas
 • Jonathan Nordwall – Gitaar

Links: