Whitechapel – The Valley

Whitechapel: deathcore uit Tenessee, Amerika, heeft een nieuwe plaat uit. De titel: The Valley. Deze verwijst naar Hardin Valley, Knoxville, waar zanger en brulboei Phil Bozeman is opgegroeid. En het blijkt toch geen al te vrolijke periode in zijn leven geweest te zijn. Voor de teksten dook de man zelfs in het dagboek van zijn moeder. Deze dame zou mogelijks een gespleten persoonlijkheid hebben gehad. Ze zou niet alleen obscure, donkere gedachten neergepend hebben, doch ook allerlei zonderlinge uitspraken gedaan hebben in het bijzijn van zoonlief. Dit alles is de voedingsbodem voor de teksten op deze nieuwe langspeler. Ook The Valley, net als de vorige drie albums, werd opnieuw opgenomen met producer Mark Lewis (Cannibal Corpse, The Black Dahlia Murder).

De plaat knalt de gehoortunnel in middels When A Demon Defiles The Witch, direct ook het beste nummer. Blast-beats, heftige en diepe grunts! Cleane vocalen ter ondersteuning van deze onderaardse grunts, lekker! Beukende gitaren, boenk erop! Dan weer even inhouden, een volledig cleane zanglijn, gevoelig en hup, het gaspedaal induweeeuh. Dan komen er twee middelmatige deathcore nummers voorbij, voor er weer iets passeert wat de moeite waard is.

Op Hickory Creek horen we bijna uitsluitend cleane vocalen, een sterk en emotioneel beladen nummer. Je zou het zelfs een ballade kunnen noemen, ware het niet dat een vette gitaarsolo, naar het einde van het nummer toe, de kracht er weer inpompt. Dit nummer doet me denken aan het werk van All That Remains. Vervolgens knalt Black Bear je weer uit je winterslaap met diepe grunts en een groovende gitaarlijn. Vanaf daar lijkt het bergaf te gaan met als enige lichtpunt op het einde Doom Woods.

Op zich hebben alle nummers wel veel power maar eigenlijk zit er gewoon te weinig durf of spanning in. De agressie is er, maar lijkt te gepolijst. De productie is ook niet smerig genoeg, blijft allemaal een beetje mat. Wat zich aankondigde als een interessante plaat met een dieper gelegen boodschap, is er eentje geworden van nèt niet. Jammer.

Score:

75/100

Label:

Metalblade Records, 2019

Tracklisting:

1. When A Demon Defiles the Witch
2. Forgeviness Is Weakness
3. Brimstone
4. Hickory Creek
5. Black Bear
6. We Are One
7. The Other Side
8. Third Depth
9. Lovelace
10. Doom Woods

Line-up:

• Phil Bozeman – zang
• Alex Wade – gitaar
• Gabe Grisp – bas
• Zach Householder – gitaar
• Ben Savage – gitaar
• Naven Koperweis – drum (sessie)

Links:

Whitechapel
Whitechapel Facebook
Whitechapel Instagram
Metalblade Records