October Tide – In Splendor Below

Het is tijd voor een opvolger voor Winged Waltz uit 2016, moeten de broers Norrman gedacht hebben, en voila, October Tide is hier met In Splendor Below. Een 43 minuten durend melodisch death/doom/blackmetalepos. Deze Zweedse band met (ex-)leden uit gerenomeerde acts als Katatonia, Demonical en Letters From The Colony, levert alzo de zesde plaat af. En met zoveel geweld in de band, ligt de lat natuurlijk direct hoog. Kunnen ze de verwachtingen inlossen? Oude fans overtuigen en nieuwe zieltjes winnen?

De plaat start ongelooflijk sterk met het nummer I, The Polluter. Een nummer dat reeds als single werd uitgebracht om de honger van de fans wat te stillen. Wat meteen opvalt is de heerlijk, melodisch doch stevige basis van gitaar, bas en drum. Verwacht geen geknuppel of geraas, maar extreem, degelijk gebrachte, veelal mid-tempo death/doom/black metal. De grunt van Demonical – vocalist Alexander Högbom is een schitterende keuze om dit alles bij elkaar te lijmen en te plakken, want dat doet het. Ondanks de glasheldere productie zit er toch een zekere vettigheid in dit album, mede dankzij de vocalen.

Ögoblick Av Nåd is volledig in het Zweeds gezongen, wat een apart sfeertje oproept. Op het daaropvolgende Stars Starve Me krijg je het typische Katatonia-achtige; pakkend, episch, melodisch gitaargebeuren: lekker. Man, man en het gaat maar door en door… Guide My Pulse wordt geborduurd rond een heerlijk gitaarthema en omvat ergens in het midden toch een kort blast-beatje. De plaat eindigt, even magistraal als hij was begonnen, met het nummer Envy Of The Moon. Ik krijg zowaar spontaan zin om het refrein mee te grunten en de twinsolo mee te luchtgitaren, wat me een wat verontwaardigde blik oplevert van de jongere huisgenoten.

Voor je het weet is de plaat afgelopen en wijst de wijsvinger richting de repeatknop! Met andere woorden: verwachtingen ingelost! Oude fans behouden en een blik nieuwe fans geopend.

Score:

85/100

Label: 

Agonia Records, 2019

Tracklisting:

1. I, The Polluter
2. We Died In October
3. Ögoblick Av Nåd
4. Stars Starve Me
5. Our Famine
6. Guide My Pulse
7. Seconds
8. Envy of the Moon

Line-up:

• Alexander Högbom – zang
• Fredrik Norrman – gitaar
• Jonas Sköld – drum
• Johan Jönsegård – bas
• Mattias Norrman – gitaar

Links:

• October Tide
• October Tide Facebook
• Agonia Records
• Agonia Records Facebook