De trollen komen naar Eindhoven

Het laatste album van dateert alweer uit 2020 maar dat houdt ze niet tegen om weer op oorlogspad te gaan: de trollen komen, de trollen komen! Finntroll, de Finse black/folkmetalband met Zweedse teksten doet morgen Effenaar in Eindhoven aan. Metsatöll en Suotana zijn ook present.

Maar liefst 90 punten scoorde het laatste album van Finntroll, Vredesvävd, op Zware Metalen. ‘Geef de nummers wat tijd om te groeien, en je zal geleidelijk aan achter de façade van vrolijke folkdeuntjes een schat aan muzikale fijnzinnigheden vinden’, schreven we erover. En ‘Oppervlakkig gezien zou je kunnen opmerken dat de nummers wat minder catchy zijn dan bijvoorbeeld op Nattfödd en Nifelvind, en dat er te vaak teruggegrepen wordt naar elementen van ouder werk. Als je wat dieper graaft vind je echter heel sterke composities met af en toe een uitschieter waarin het genie van Trollhorn en de zijnen heel duidelijk naar voren komt. De trollen zijn terug en zijn hun stiel nog niet verleerd, dat is duidelijk!’

Oude trollen verleren hun kunstje nooit en het gezelschap rondom multi-instrumentalist Trollhorn (ook al actief in het fijne orkestje Moonsorrow) gaat alweer wat jaren mee. In 1999 verscheen debuutalbum Midnattens Widunder en vervolgens werd de band de vaandeldrager van een eigen genre: hummpa-metal: een veel beter te pruimen versie van tegen het Duitse polka aanhangende Finse volksmuziek, voorzien van humoristische teksten.

Qua thematiek gaf Finntroll een extra draai aan het genre: de band verhaalt (in het Zweeds: een gebruik dat is ontstaan doordat stichtend bandlid Katla uit een Zweeds sprekende regio in Finland kwam en hij vond dat het Zweeds beter bij het bandimago paste) vooral over legendes en verhalen die draaien om de fictieve trollenkoning Rivfader en de trollen die vechten tegen de christenen die hun land binnenkwamen en hun overtuigingen verspreiden. Een terugkerend thema in de verhalen zijn de priesters Aamund en Kettil. De eerste drie volledige albums van de band bevatten een vrij kort maar fel lied over de twee mannen die voortdurend in de problemen komen met de trollen, om vervolgens steeds opnieuw bruut verslagen te worden door de toornige volgelingen van Rivfader.

Woensdag gaat de strijd door in Effenaar met genregenoten Metsatöll uit Estland en de eveneens Finse power/deathmetallers van Suotana als bondgenoten. Er zijn nog kaartjes voor dit spektakel

Links: