Café Zware Metalen #2

In Café Zware Metalen gaan we opzoek naar de mens achter de metal, of de metal achter de mens. Wie is de metal-mens in al zijn verscheidenheid? We leggen de focus op de concert- en festivalganger, de platenlabel eigenaar, de barman, de buurman, de lichtman, de verpleegkundige, de politicus of de leraar. Wie je ook bent en wat je ook doet, we hebben allemaal een ding gemeen: metal! In deze rubriek gaan we in gesprek met jou! Want waar komen immers de leukste, meest spontane en luchtige gesprekken tot stand? Juist: in het café. Deze week treffen we Robert uit het hoge noorden, hij is zanger bij Walg en houdt wel van een ‘sfeertje.’ 

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Hey! Ik ben Robert Koning, 32 jaar (oof!) en woon samen met mijn vrouw in een prachtig klein, groen en rustig dorpje in de provincie Groningen. Ik ben werkzaam als adviseur bij een gemeente en houd me naast de copy-paste hobby’s (films/series, gamen en natuur) bezig met het maken van muziek (Walg, melodieuze black metal).

(Walg bandfoto, Yorick Keijzer (links) en Robert Koning (rechts)

Hoe en wanneer kwam je aanraking met metal, wat trok je zo aan en wat is je eerst gekochte metal album?

Als kind was muziek luisteren altijd al een hobby. Verzamel-CD’s van de 60’s, 70’s en 80’s kopen op de raarste plekken zoals supermarkten in Duitsland. Dit soort oudere muziek had – denk ik – alvast een basis aangelegd (bluesmuziek als blauwdruk) voor wat ging komen.

Mijn allereerste kennismaking met ‘hardere’ muziek was toen ik.. elf (?) was bij het zien van AC/DC – Thunderstruck op de toen populaire muziekzender The Box. WOW! Dit smaakte naar meer en de zoektocht was begonnen. Stapsgewijs ging ik een steeds een laagje dieper. AC/DC > Twisted Sister > Megadeth > Slayer > Dimmu Borgir > Cannibal Corpse > Gorerotted et cetera. Dit dankzij Kazaa en LimeWire, en later met behulp van websites zoals Metalstorm voor lijsten met bands per genre en land.

Mijn eerste album wat ik kreeg als kind was AC/DC – If you want blood You’ve got it (live). Ik baalde ook dat deze er niet op stond in het begin totdat ik de cd tientallen keren ben gaan luisteren.  Eerste metal-CD was niet één maar meteen een hele stapel, haha. Geen idee meer eerlijk gezegd. Zakgeld plus uitverkoop bij de Free Record Shop was altijd een feestje! Welke titels allemaal weet ik niet meer precies.. Sowieso ObituaryWorld Demise en Suffocation – Pierced From Within. Twee heerlijke en cruciale albums! 

Hoelang bezoek je Zware Metalen al en wat vind je leuk aan de site?

Vanaf 2006 zo af en toe. Nu ik zelf weer actiever ben op het gebied van muziek maken, steeds meer. Naast dat de reviews en interviews goed verwoord zijn spreekt het ‘Van eigen bodem’ segment mij erg aan! Artikelen zoals deze kan ik waarderen en ik ben ook erg benieuwd naar wat mede-metalheads zullen gaan delen!

Leuk om te horen!

Welke bands hebben een grote invloed gehad op je en/of hebben je ‘gevormd’?

Een lekkere mengelmoes van alles en nog wat op het gebied van metal (inclusief foute power metal!). Echt onmogelijk om alles op te noemen dus ik pak maar wat metalgenres en bands die ik met name in het begin veel heb beluisterd. Tevens bands en albums die tot vandaag de dag nog steeds gespeeld kunnen worden!

Bands zijn onder andere Old Man’s Child, Marduk, Dark Funeral, Deicide, Suffocation, Slayer, Exodus, Opeth, Symphony X en Rhapsody. Als we het over belangrijke albums hebben zijn dat Reign In Blood (Slayer), The Pagan Prosperity (Old Man’s Child), Panzer Division van Marduk, A Perfect Absolution van Gorod en bijvoorbeeld een Power Of The Dragonflame van Rhapsody.

Wanneer luister je vooral naar metal? Zijn er naast metal nog andere muzieksoorten waar je graag naar luistert, en wat brengen die jou wat metal niet of in mindere mate brengt?

Metal is altijd de eerste keuze wanneer ik op ‘afspelen’ klik ongeacht de locatie en het apparaat. Het zit er goed in geprogrammeerd. Naast metal luister ik uiteraard ook andere soorten muziek, tevens goed ter inspiratie voor het schrijven van muziek! Dit varieert van klassiek, folk (en nee niet die hipster-variant), jazz, (classic) rock, Lo-fi beats, blues, new wave et cetera. Eigenlijk vrijwel alles behalve rap en hip-hop en trance of hardstyle. Met name hip-hop en rap kan ik moeilijk uitstaan. Uiteraard ook daar zijn wel uitzonderingen (Dope D.O.D. bijvoorbeeld). Wanneer ik me echt goed moet concentreren tijdens het werk luister ik meestal klassieke muziek. Met name Chopin doet het goed bij het opstellen van lange documentatie!

Wat is/zijn recente albums die je grijs draait? Wat maakt die albums zo bijzonder?

Uiteraard Walg – II. Toch even ons eigen album nog even pluggen! Naast Walg heb ik momenteel regelmatig de laatste plaat van zowel Cryptosis en Enforced aanstaan. Ik merk echter dat ik bezig ben met een flinke inhaalslag dus ook albums ouder dan een jaar komen momenteel voorbij. Deze zal ik jullie besparen haha.

Wat is je meest memorabele concert en/of festivalervaring en wat maakt de herinnering zo speciaal?

Mijn eerste echte live optreden was van Cynic in 013 (Tilburg) dus dat blijft me altijd bij uiteraard maar bij uitstek ga ik toch voor Waldrock 2008! Net als 2007 was dit geweldig. Oh wat mis ik Waldrock toch… Dat was de perfecte balans tussen bands, grootte, drukte en (platteland) sfeer. Echt de winnende formule! Sfeer is sowieso iets wat binnen de metalscene eigenlijk altijd wel snor zit. Dit voor zowel bezoeker dan wel de spelende artiest.

Morbid Angel op Waldrock 2008

Welk festival, welke band of concertzaal zou je heel graag nog eens willen bezoeken? En wat maakt het dat dat er nog niet van gekomen is?

Ik ben al jaren niet meer bij een live optreden geweest zal ik je zeggen. Toevallig onlangs aan het rondkijken geweest wat er deze zomer allemaal te doen is in de buurt op het gebied van optredens(noord Nederland), tot mijn verbazing genoeg. Meer als vroeger zelfs! Toevallig ook nog één van de bands die ik graag live zou willen zien, Borknagar. Dus dat wordt mooi blokken die agenda! Alleen in al in deze hoek van het land zie ik de volgende festivals staan: Pitfest, Graveland, Into the grave, Stonehenge en Schoonebeek Deathfest. Niet verkeerd, toch?!

Favoriete metal album (en nummer) aller tijden en waarom?

Jezus, ik wist dat deze vraag zou komen. Onmogelijk om daar een antwoord op te geven haha. Dit is ook typisch zo’n vraag wat je even bij iemand dropt en waar de persoon vervolgens een uur lang over loopt te malen. DUS! Ik ga voor het eerste wat in me opkomt, here we go! Favoriete album: MegadethRust in Peace (1990). Een perfect album met  sublieme riffs en sterke leads. Wat heeft die Mustaine toch een stem als een nachtegaaltje hé, haha. Die schorre rossige Karen.

Favoriete nummer.. ja potver.. hier, weet je wat? Een nummer waarbij je lekker kan dansen:

Wat vind je mooi aan de metalscene en waarin verschilt dit genre volgens jou ten opzichte van andere muzieksoorten? Zijn er ook dingen die je minder vindt aan de ‘scene’?

Zoals eerder benoemd is de sfeer top binnen de metalscene. Daarnaast zijn we (volgens mij) een heel trots volk en hebben al vrij snel door wanneer we een andere metalhead voor ons hebben. We laten daarnaast andere groepen in hun waarde en zijn vrij bewust in hoe we over komen. De volgende zin c.q. interactie zal altijd worden gewaardeerd tussen metalheads als je iemand voorbij loopt (onbekende): “Hey tof shirt!” Wat ik persoonlijk minder trek is het eindeloze geneuzel van puristen omtrent sub-genres/trve/echt/nep. Nu denk ik overigens dat dit niet enkel de metalscene treft maar we zijn er wel goed in haha.

Wat staat er nog op je wenslijstje wat betreft metal, of wat zou je graag nog eens mee willen maken (ook als het niet meer mogelijk is)?

Uiteraard met Walg een nieuw album uitbrengen (wordt al aan gewerkt!). Lijkt me overigens erg leuk om komende plaat een of meerdere gastmuzikanten te hebben. Uiteraard van eigen bodem!

 Ok Robert, en dan nu de funvragen…

Wat zeg jij, friet of patat?

Is dat vreemd als Groninger? Geen idee..

Heineken of Hertog-Jan?

Heineken, denk ik. Maakt me eigenlijk niet zo veel uit. Beide biertjes zijn vrij prijzig haha.

Concert of festival?

Festival voor de sfeer, concert voor de muziek ervaring (en schone kleren).

In de moshpit of rustig van een afstand genieten?

Heerlijk rustig knikken en genieten van de muziek op veilige afstand haha.

Muziek streamen of fysieke examplaren kopen?

Muziek streamen + shirt /bandcamp exemplaar kopen voor de support!

Bedankt voor je deelname Robert! 

Wil je ook graag deelnemen aan deze rubriek? Geef je dan op door een mail te sturen naar contact@zwaremetalen.com

Lees uit deze rubriek ook:

Café Zware Metalen #1

Links: