Baanbrekend Samael staat stil bij 25 jaar Passage

Vijfentwintig en een jaar geleden zag Passage het levenslicht: het album waarmee het Zwitsere Samael transformeerde van blackmetalband naar industrialgezelschap. Het drumstel was opgeborgen, de teksten over Satan vervangen voor occulte en kosmische onderwerpen en de band trad uit de donkere underground naar het licht van het grotere publiek. In Arnhem (24 september), Eindhoven (25 september) en Hasselt (4 oktober) staat Samael stil bij de geschiedenis.

Voor hun moeder heten ze gewoon Michel en Alexandre Locher, maar als Vorphalack en Xytraguptor brengen ze onder de bandnaam Samael in 1988 het eerste echte wapenfeit van hun band uit: de EP Medieval Prophecy. Xytraguptor is de drummer, zijn broer doet de rest en de muziek is black metal; bepaald nog geen dominant genre in die tijd: een baanbrekend band als Mayhem bracht een paar maanden eerder pas de debuut-EP uit, Darkthrone maakte nog gewoon death metal en Emperor en Satyricon moesten nog geboren worden.

Xytraguptor gaat zich nog voor het verschijnen van het eerste album al bezighouden met het keyboard, Vorphalack besteedt de bastaken uit aan Masmiseim, maar die is nog niet te horen op debuutplaat Worship Him: heerlijk zwarte black geïnspireerd op de landgenoten van Hellhammer die vandaag de dag nog steeds relevant klinkt. Het trio bouwt een live-reputatie op en brengt anderhalf jaar na het debuut opvolger Blood Ritual uit.

In 1994 verschijnt Ceremony of Opposites en daarmee wordt duidelijk dat er iets broeit in Zwitserland. Xytraguptor, die zijn naam dan al heeft ingekort tot Xy, heeft weer afstand gedaan van zijn keyboard maar met Rodolphe H. is daar een volwaardig bandlid voor teruggekomen. En zijn invloed is hoorbaar in ieder nummer van de plaat. Een kleine schok is er met het verschijnen van de EP Rebellion in 1995. Met Static Journey staat er een nummer op met… een drumcomputer!

Het schokje wordt een schok bij het verschijnen van Passage een jaar later. Rodolphe H. is alweer verdwenen, Xy heeft zijn keyboard terug maar zijn drums ervoor opgegeven. Hij is voortaan verantwoordelijk voor het programmeren van de drumcomputer. Vorphalak heet nu Vorph en heeft een deel van zijn gitaardiensten uitbesteedt aan Kaos. Stilistisch en muzikaal is er afscheid genomen van de inmiddels in volle hevigheid losgebarsten blackmetalscene en gaat de band meer de industrialkant op. Passage wordt nog steeds gezien als een mijlpaal binnen het industrial blacckmetalgenre.

Samael ontwikkelt zich verder en doet wat het wil. Dubbelalbum Era One / Lessons in Magic #1 uit 2006 bevat een louter instrumentaal deel, Above uit 2009 is verrassend hard en de EP Antigod van een jaar later laat de wereld weten dat de mannen nog steeds niet veel van religie moeten hebben. Met het laatste album Hegemony uit 2017 wordt zelfs een nieuw thema aangeboord en richt de band zich op politiek/sociale zaken.

Wat de volgende stap van Samael ook zal zijn: eerst is er de terugblik op het mijlpaal-album Passage. De plaat wordt 24 september (Willemeen, Arnhem), 25 september (Effenaar, Eindhoven) en 4 oktober (Muziekodroom, Hasselt) van begin tot eind gespeeld en aangevuld met oud en nieuw materiaal: een hoogtepunt voor oude en nieuwe fans van de Zwitsers. Support komt er van het Zweedse Diabolical om de avonden van een extra zwarte rand te voorzien.

Samael ten tijde van het verschijnen van Passage 

Er zijn nog kaarten te koop, maar je vrienden van Zware Metalen geven ze ook weg.

Links: