Carpenter Brut – Leather Terror

Brett Halford is een rockster vol wraakzucht. Nadat hij is afgewezen door zijn grote liefde zint hij op wraak jegens hen die hem onrecht hebben aangedaan. Op voorganger Leather Teeth probeerde onze Brett nog toverdrankjes te maken om anderen hem te laten gehoorzamen. Dat mislukt en vervolgens wordt hij een rockster en probeert op die manier de vrouwen om zijn vingers te winden. Op Leather Terror heeft hij die status bereikt en zint hij op wraak jegens hen die hem hebben benadeeld.

Leather Terror is de weergave van zijn emotionele instabiliteit. De groeiende wraakzucht uit Imaginary Fire en de opvolgende eenzaamheid en leegte van …Good Night, Goodbye, – dat inderdaad boordevol Ulver-soundscapes zit – illustreren waartoe Frank Hueso in staat is. Schijnbare tegenstellingen worden verwerkt tot een coherent geheel op Leather Terror. Day Stalker loopt over in Night Prowler, waar de spanning vakkundig wordt opgevoerd. De snaredrum klinkt diep en alleen al daarom neem je de spanning serieus. Met opvallend weinig variatie in het thema weet Carpenter Brut zoveel te bereiken.

Lipstick Masquerade klinkt als een 80’s-elektropopliedje. Even komt de cheerleader om de hoek kijken en die rol wordt door Persha met verve vervuld. Color Me in Blood tracht de spanning weer op te voeren, maar waartoe is onduidelijk. Stabat Mater met Sylvaine op de zang vertolkt het lijden van de toeschouwer en klinkt afstandelijk waarna Paradisi Gloria het overneemt met de zielen die lichamen verlaten. Een leuke mengelmoes van bloederigheid en kerkorgeltjes. Daarna de titelsong die je onmogelijk koud kan laten. Hier brengt Carpenter Brut de metal weer terug, met de smerige vocalen van Jonka. De wraak is geculmineerd op deze track, en dat uit zich in een opgefokt tempo.

Leather Terror is een afwisselend album, een ‘eclectische’ plaat, voor de liefhebber van moeilijke woorden. De instrumentale sfeerstukken, 80’s-achtervolgingsdeuntjes en de op metal geïnspireerde stukken zijn een weergave van een artiest die zijn vak tot in de puntjes beheerst en durft te experimenteren met wat hij heeft. Een artiest wil soms wat zaken uitproberen en dat pakt in dit geval zeker niet slecht uit. De poppy nummers zitten namelijk uitstekend in elkaar en passen bij het verhaal dat Carpenter Brut wil vertellen. Het is catchy genoeg om de aandacht vast te houden, maar misschien kan niet iedereen het evenveel waarderen. Een album waar je vele luisterbeurten zoet mee kan zijn, hoewel ik de poppy nummers uiteindelijk ben gaan skippen.

Opvallend aan Leather Terror is het feit dat er zoveel vocale tracks tussen zitten. Bovendien zijn die vocalen zo verschillend dat ook dat weer contrasten met zich meebrengt. Contrasten die op een knappe wijze toch bij elkaar lijken te horen. Dat maakt dit album tot het meest gevarieerde album van Carpenter Brut tot zover. De vraag is of de smaak van de luisteraars breed genoeg is om deze breedte te kunnen waarderen. Aangezien het feit dat Carpenter Brut juist de naam heeft verschillende muziekliefhebbers bij elkaar te brengen, kan het antwoord op die vraag in elk geval niet negatief zijn. Bent u nog niet afgehaakt? Leg dan vast 27 of 28 oktober vast in uw agenda.

Score:

85/100

Label:

Virgin Music, 2022

Tracklisting:

 1. Opening Title
 2. Straight Outta Hell
 3. The Widow Maker feat. Gunship
 4. Imaginary Fire feat. Greg Puciato
 5. …Good Night, Goodbye feat. Ulver
 6. Day Stalker
 7. Night Prowler
 8. Lipstick Masquerade feat. Persha
 9. Color Me Blood
 10. Stabat Mater feat. Sylvaine
 11. Paradisi Gloria
 12. Leather Terror feat. Johannes “Jonka” Andersson

Line-up:

 • Carpenter Brut – Alles

Links: