Vooruitblik op Baroeg Open Air 2018

Het festivalseizoen loopt op zijn eind. Dus wat is er leuker dan af te sluiten met een gratis festival? Voor de elfde keer vindt zaterdag 15 september Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark naast evenementenlocatie Ahoy. In Rotterdam uiteraard, thuisbasis van poppodium Baroeg. Zware Metalen blikt vooruit.

Het doorgaan van Baroeg Open Air hing aan een zijden draadje. Er moest zelfs een heuse crowdfundingscampagne aan te pas komen om alles door te laten gaan, maar de steun van de bezoekers bleek onwaarschijnlijk groot. En daarom worden zaterdag 21 acts verdeeld over vier locaties verwelkomt.

Main Stage
De meeste aandacht van de lezers van Zware Metalen zal uitgaan naar de Main Stage: één van de twee overdekte podia in het Zuiderpark. Hier opent om 13.00 uur Die Nakse Bananen het bal: vier Rotterdamse jongens die in 1990 begonnen met het spelen van punk en daar nooit meer mee opgehouden zijn. Drummer Deef is trouwens een bekend gezicht voor BOA-gangers: hij kondigt altijd de bands aan.

Totaal tegenovergesteld aan Die Nakse Banen (maar dat is juist de charme van Baroeg Open Air) is het Franse Glowsun. Een vette stonerrockband die twee jaar geleden Baroeg aandeed en met het laatste album Beyond the Wall of Time een hele ruime voldoende scoorde bij Zware Metalen.

Als Glowsun het podium heeft verlaten, wordt dat overgenomen door Fleddy Melculy: de Nederlandstalige hardcore/thrashband die puur als grap een liedje over sukkels die in een Metallica t-shirt van de H&M lopen en geen idee hebben wat ze nu eigenlijk dragen. De grap van de Vlamingen bleek een goede te zijn: eerder dit jaar kwam het tweede album uit en de laatste keer dat Zware Metalen de band zag, werd Hedon in Zwolle afgebroken.

Voor een portie moderne, alternatieve metal komt 10 Years over uit de Verenigde Staten. Toegegeven, het laatste album van de mannen, werd niet heel positief ontvangen, maar Baroeg Open Air biedt een mooie gelegenheid te laten horen dat het veel beter kan.

Heidevolk hoeft helemaal niets te bewijzen. Al sinds 2002 en op zes platen brengen de mannen heerlijke folk metal, geïnspireerd door de eigen omgeving: Gelderland. Het laatste album was weer om door een ringetje te halen en dat geldt ook voor de laatste actie van de band: een akoestisch optreden voor senioren.

Een akoestische gitaar zul je bij God Dethroned niet aantreffen en dat is maar goed ook, want deze band moet het hebben van brute blackened death metal. Als sinds 1991 met twee keer een korte pauze. In 2012 leek de koek op, maar in 2017 keerde band terug met het machtige The World Ablaze. Frontman Henri Sattler vertelde Zware Metalen er eerder dit jaar alles over.

Afsluiter van deze editie van Baroeg Open Air is het legendarische Rose Tattoo. Aangevoerd door de inmiddels 71-jarige Angry Anderson bracht de Australische hardrock-n-rollband in 1978 diens eerste album uit. Heel veel zijn er sindsdien niet bijgekomen (drie sinds 1986), maar daar maalt niemand om. Dit wordt gewoon een uur lang genieten van onvervalste echte mannen muziek.

Electronic Stage

Toegegeven, voor ons hoeft het niet: een podium waar een gitaar doorgaans net zo gemakkelijk te vinden is als beleefdheid in het Witte Huis. De Electronic Stage is het tweede overdekte podium en daar draait het om drum ’n bass, industrial en breakcore. Eén tip geven we alvast wel: The Dead Cult, bestaande uit leden van Backfire! en Sick of Stupidity, belooft tijdens het debuutoptreden met een mix van drum ‘bass, punk, gabber, black metal en hardcore te komen.

Talent Stage

Een podium voor talent! Dat is er ook nog op Baroeg Open Air! Drie bands zijn er zaterdag te vinden. De metalcore van Despicable Heroes is er om 12.30 uur als eerste. Met diens metalcore won de band uit Barneveld de Metal Battle. Helm Op is geen advies voor motorrijders maar de naam van een trio dat punk, hardcore en stoner mixt tot een lekker geheel. Afsluiter Abdomen is ook al een trio en niet geheel onbekend met mixen. In dit geval fuzzy garagerock, punk en grunge. Humor hebben de mannen ook. Bekijk bijvoorbeeld de video voor Anger Issues: Immortal in de polder!

Plee sessies

Vorig jaar geïntroduceerd en nu gecontinueerd: de Plee Sessies. Optreden op een minipodium bij de dixies. Verstoppen als band kan niet en vijf acts gaan die uitdaging aan. Wildebeast met hun heavy punkrock-‘n-roll is de eerste om 15:00 uur. Daarna volgt de ska van Rude Radiation en Deathroll. Die band maakt, inderdaad, een kruising tussen death metal en rock-‘n-roll. Gewoon Fucking Raggen is weer zo’n fijn Rotterdams orkest en drukt diens hardcore punk/crustgrind uit in je smoel. Drummer Lemmy trommelt ook in The Dead Cult. In de avond sluit 3Speed Automatic de Plee Sessies af met een lekkere portie sleazy hardrock.

Links: