Fleddy Melculy – De Kerk van Melculy

Het begon als een grap, maar inmiddels kunnen we wel constateren dat die grap behoorlijk uit de hand is gelopen. Jeroen Camerlynck heeft succes in Vlaanderen als zanger van rockband De Fanfaar, tevens begeleidingsband van de grote komiek Urbanus. Voor de grap maakt hij een nummer waarvan onder de naam Fleddy Melculy in januari 2016 een lyricvideo online wordt gezet. T-shirt van Metallica is een furieuze hardcoretrack met humor en de rest… is geschiedenis. Twee jaar, een EP, een debuutplaat, optredens op allerlei grote festivals in Nederland en Vlaanderen, eigen festivals en headlinetours verder, hebben we nu een tweede album. Een dubbelalbum nog wel: De Kerk van Melculy.

De Kerk van Melculy is een logisch vervolg op debuutplaat Helgië. Logisch ook, want Melculy zou wel helemaal gek zijn de koers radicaal om te gooien. Muzikaal is het allemaal nèt een tandje scherper, maar nog steeds voeren lol maken en het afgooien van frustraties de boventoon. Wat Melculy deze maal onder meer dwarszit: mensen in camouflagebroeken, bezoekjes aan de IKEA, werkgevers, reacties en foto’s op social media, katers (en dan niet die op poten) en Vlaamse artiesten die (met een accent) in het Engels zingen. Fleddy Melculy brengt de frustraties in een mooie mix van hardcore/metalcore/thrashmetal en – meer dan op het vorige album – traditionelere metal.

Er staan ook nog genoeg grappen en grollen in de vorm van verschillende intermezzo’s op De Kerk van Melculy (Apu van de nightshop neemt wraak, een interview met Melculy dat uit de hand loopt zoals Body Count dat ook ooit aan de hand had), maar ook genoeg gewoon goede nummers. Muzikale originaliteit is ver te zoeken, maar dat is geen seconde relevant. Hoogtepuntjes: 668 (met een bijdrage van King Hiss) en de ode aan Hatebreed’s Destroy Everything Ik Ben Kwaad. Leuk: Urbanus die meedoet in Het Gat dat Niet Groot Genoeg Was. Maar het is niet alleen maar onderbroekenlol. In nota bene het openingsnummer maakt Melculy een flink statement tegen de kerk.

Kortom, De Kerk van Melculy biedt heel veel meer van hetzelfde, maar dat is in dit geval absoluut positief bedoeld. Helgië was een heel leuk begin, De Kerk van Melculy gaat verder op de ingeslagen weg. Gaat dat horen en vooral ook zien!

Score:

81/100

Label:

Sony, 2018

Tracklisting:

CD 1:

 1. Kerk
 2. Zijde Gij Hier Nu Nog?
 3. 2 Dagen te Laat
 4. Camouflage
 5. Foto van Uw Hoofd
 6. Verplicht Akoestisch Intermezzo
 7. Varken
 8. Ik Wil Niet Gaan
 9. Moeidunidotcom
 10. Mijn Duizend Scenepoints
 11. Serge, de Robot

CD 2:

 1. Ik Ben Kwaad
 2. De Ware Aard
 3. 668
 4. Ik Hou van U en Ik Haat U
 5. Pinokkio
 6. Verplicht Epic en Duister Intermezzo
 7. Het Gat dat Niet Groot Genoeg Was
 8. Apu’s Revenche
 9. Voor Altijd Jong
 10. Nooit meer Drinken
 11. Het Interview

Bonustracks CD 2:

 1. T-Shirt van Metallica (Beastie-remix)
 2. Party By jou Huis
 3. Den Bus Gemist
 4. Feestje in uw Huisje (live)
 5. Het Is wat het Is (live)
 6. Ik Haat Jazz (live)
 7. Proven (live)
 8. T-Shirt van Metallica (live)

Line-up:

 • Fleddy Melculy – Vocalen
 • Balt – Gitaar
 • Blue – Gitaar
 • Rorschach – Bas
 • Revy – Drums

Links: