Recordaantal bezoekers voor Brainstorm Festival

Sinds 2008 vaste prik op de festivalkalender: Brainstorm Festival in de Apeldoornse Gigant. Als de herfst langzaam overgaat naar de winter in het twee dagen bal in Gigant in Apeldoorn met versterkte en akoestische optredens, interviews, een expositie, een bierproeverij, meet & greets en nog veel meer. Dit jaar is het 3 en 4 november zover. 

Brainstorm Festival in Apeldoorn trekt dit jaar een recordaantal bezoekers. Eerder deze week verbrak de organisatie het eigen record qua bezoekersaantal voor de vrijdag, maar inmiddels is ook op de zaterdag een nieuw record gevestigd. Mogelijk verkoopt het festival dit jaar uit.

Wie een blik op het programma werpt, zal begrijpen waarom de reis naar Apeldoorn gemaakt gaat worden:

[14-10-2023]:

Verrassing! De line-up voor Brainstorm is al rond, maar er is nog een verrassing! De Zweedse kunstenaar Kristian ‘Necrolord’ Wåhlin exposeert een deel van zijn werk tijdens het festival. Wåhlin (ook zanger/gitarist van Diabolique) geniet wereldwijd grote bekendheid door de albumcovers die hij maakte voor bands als Bathory, Dissection, Amorphis, Emperor, Dark Funeral en Ensiferum.

Tijdens het Brainstorm Festival zijn in ieder geval ook de geschilderde albumcovers te zien van Extol. De Noorse progressive death-metal band is dit jaar headliner van het tweedaagse evenement in Podium Gigant. Verder staat Necrolord stil bij zijn werk dat hij maakte voor Endtime Productions, waar Extol lange tijd onder contract stond. Het Zweedse platenlabel viert het 25-jarig jubileum.

Als kers op de taart werkt Necrolord mee aan een gesprek in de theaterzaal van het Brainstorm Festival. Daar vertelt hij meer over zijn werk en beantwoordt ook vragen vanuit het publiek.

[7-8-2023]:

De organisatie van Brainstorm is er klaar mee. Met het voltooien van de line-up dan. Met het vastleggen van het Italiaanse Temperance en Lyrre uit Polen is de line-up van de mainstage rond. Ook Hamradun, komend vanaf de Faeröer eilanden is vastgelegd, maar die band verzorgt een bijzondere show in de theaterzaal.

“De komst van Temperance kon op geen mooier moment komen,” laat de organisatie weten. “Twee jaar terug maakte de Italianen al veel indruk op ons festival en sindsdien heeft de band uitgebreid getoerd en een grote fanschare opgebouwd. Die wordt nu bediend met een nieuw album, dat vlak voor ons festival verschijnt. Ook brengt Temperance de nieuwe zangeres Kristin Starkey mee. Dit belooft een topshow te worden!”.

Aan het programma in de theaterzaal is Hamradun toegevoegd voor een heerlijke mix van toegankelijke rock, voorzien van een vleugje doom en folk-invloeden. Lyrre is de band rond zangeres en hurdy-gurdy speler Michalina Malisz die we nog kennen van Eluveitie.

[25-6-2023]:

Er wordt gestaag verder gewerkt aan de line-up van Brainstorm. Met In Vain uit Noorwegen en het Nederlandse Neverus melden zich bijvoorbeeld twee progessive deathmetalbands. In Vain bestaat dit jaar 20 jaar en viert dit jubileum in Apeldoorn met een speciale show waarin alle hoogtepunten langskomen. Het vijfde album van de band is al klaar en moet dit jaar uitkomen dus het zal zomaar kunnen dat er nieuw materiaal te horen is in november.

Neverus heeft dit jaar al een album uitgebracht maar dat was wel het eerste van de band uit Eindhoven die pas sinds 2022 actief is. Op de burelen van Zware Metalen waren juichkreten te horen over Burdens of the Earth:

Vet, vet en nog eens vet! Neverus komt zomaar uit het niets en brengt met Burdens of the Earth een belachelijk ambitieus album uit, en dat ook nog eens in eigen beheer. Het is haast niet te geloven dat we hier met een debuterende band te maken hebben. Er valt heus nog wat te schaven links en rechts, maar als dit het startpunt is dan wil ik het einde nog wel eens zien. De toekomst ziet er in ieder geval rooskleurig uit. 

Volgens de organisatie van Brainstorm Festival staat de Engelse powermetalband Fellowship aan de vooravond van een internationale doorbraak en geven zij de heren graag een zetje in de rug. Dit belooft een show te worden waarbij heerlijke power-metal wordt gecombineerd met een gezonde dosis humor. Debuutplaat The Saberlight Chronicles kreeg vorig jaar maar liefst 90 punten bij Zware Metalen.

Metalcoreband Confessions Of A Traitor heeft in een paar jaar tijd een goede reputatie opgebouwd in Engeland. Dat viel internationaal op en de band scoorde vervolgens een platendeal bij het Amerikaanse kwaliteitslabel Facedown Records: als enige Europese band. En nu komen de heren ook nog eens voor het eerst naar Nederland.

Dat geldt niet voor Leonov. Sterker nog: de Noorse band is een oude bekende en was twee keer eerder te zien op het Brainstorm Festival, maar stond bijvoorbeeld ook al eens op FemME. Leonov brengt dit jaar een nieuw album uit: een goede reden om de band met hun dromerige, atmosferische post-rock/doom een speciale show te laten geven in de theaterzaal van Gigant. Met Angelic Forces komt er Friese 80’s hardrock naar Apeldoorn. Met debuuralbum Arise op zak wordt elk podium platgespeeld.

[9-5-2023:]

Het eerste tipje van de sluier dat wordt opgelicht voor dit jaar mag er zijn. De Oostenrijkers van Serenity hebben geschiedenis centraal staan: er wordt gezongen over vervlogen tijden. Niet verwonderlijk, want zanger Georg Neuhauser is in het dagelijks leven geschiedenisdocent. Alleen krijgen zijn leerlingen de lessen niet zo mooi verpakt. Serenity is namelijk één van de betere symphonic power-metal bands in Europa en is door de jaren heen uitgegroeid tot een ware publiekslieveling in de metalscene.

Met Extol is gelijk een headliner vastgelegd. Toen de Noren in 2015 rug een punt zetten achter hun stormachtige carrière, vervloog de hoop om de band ooit nog eens live te zien. Totdat ineens een reünieshow bekend werd gemaakt, die in september in de Verenigde Staten wordt gegeven. Brainstorm hing direct aan de lijn en uiteindelijk besloot Extol dat ook Europa een reünie verdiende. En die wordt in Gigant gehouden.

Xandria stond jaren terug al eens op het festival toen net afscheid was genomen van zangeres Dianne van Giersbergen. Na jaren van stilte is de band terug met nieuwe zangeres Ambre Vourvahis én een nieuw album.

De kaartverkoop voor Brainstorm Festival loopt!

Links: