Parochianen willen Anneke van Giersbergen niet in hun kerk

Zangeres Anneke van Giersbergen (The Gathering, VUUR) geeft onder de noemer ‘Goes to church’ een aantal akoestische concerten in kerken door heel Nederland. De Dominicanenkerk in Zwolle stond ook op het lijstje, maar daar is de zangeres niet meer welkom. De reden: haar tatoeages en haar metalverleden. 

Er was al een overeenkomst gesloten met de kerk, maar toen kwam er plots weerstand. De parochianen was alleen welkom als ze ‘aan een aantal aanvullende voorwaarden’ zou voldoen. Van Giersbergen werd vervolgens onder meer voor de keuze gesteld om of twee dagen en nachten in het klooster te verblijven en haar ervaringen tijdens het optreden te delen. Of ze moest drie spirituals instuderen. Ook zou Anneke tijdens het concert haar tatoeages moeten bedekken.

De zangeres stond open voor een bezoek aan het klooster, maar het onvrijwillige karakter van de aanvullende voorwaarden gingen haar te ver. ,,Ik probeer door middel van muziek bewust mensen met elkaar te verbinden. Ik treed op over heel de wereld, ook in landen als Mexico en Griekenland, waar religie nog een veel grotere rol in de samenleving speelt en dit heb ik echt nog nooit meegemaakt”, laat Anneke weten op Instagram.

,,Spiritualiteit is belangrijk in mijn leven en ik ben respectvol naar gelovigen”, zo gaat ze verder. ,,Ik heb eerder in gewijde kerken gezongen en bewust een verzameling songs gekozen die passend zouden zijn. Ik vind het erg jammer dat ik niet het voordeel van de twijfel heb gekregen.”

Het concert in Zwolle is inmiddels verplaatst naar Academiehuis de Grote Kerk. Overigens was het concert in Amstelveen zo snel uitverkocht dat er een tweede show komt.

Links: