MPH: mogelijke metalomroep in oprichting

Ondernemer Richard Theuws bekijkt of er voldoende animo is om een publieke omroep in Nederland op te richten die wordt gedreven door de subcultuur van de harde muziek; MPH, de afkorting van Metal Punk Hardcore. 

Theuws vroeg zich op Facebook af of er interesse zou zijn in een dergelijke publieke omroep en kreeg zoveel positieve reacties, dat hij nu door wil pakken. Lid worden van de potentiële omroep is nog niet mogelijk. De volgende stap is nu inventariseren hoeveel mensen de omroep écht zien zitten. Bij voldoende animo worden de kosten voor enkele pilots (proefuitzendingen) berekend en wordt er een campagne opgezet om de benodigde 50.000 leden te kunnen werven. De kosten voor een lidmaatschap (nog geen 6 euro per jaar) moeten binnenkomen via crowdfunding.

Doel
Het doel is om van MPH.tv een zender te maken die gedreven wordt door de muzikale subculturen die al sinds jaar en dag (vrijwel) genegeerd worden door de Nederlandse publieke (en commerciële) omroepen. Er moet op een positieve manier aandacht worden besteedt aan alle vormen en genres die daaronder geschaard kunnen worden: van metal, punk en hardcore dus via psychobilly en industrial naar grindcore enzovoorts.

Muziek als kern
Programmatechnisch is het niet de bedoeling van de zender om zich alleen te beperken tot uitingen van muziek, maar wordt de diepte gekozen met ruimte aan allerlei stromingen en visies. Het zou dus zomaar kunnen dat er zowel een vegan kookprogramma als ‘BBQ-en met Metalheads’ op de programmering komt. Muziek is natuurlijk wel de kern waar alles om draait.

Publieke omroep in Nederland
Ter verduidelijking voor onze Vlaamse lezers: Nederland kent een bestel met meer dan één publieke omroep waar mensen lid van kunnen worden. Bij voldoende leden krijgen de omroepen uitzendtijd op radio en televisie via verschillende vijf openbare radiozenders en drie tv-zenders. Met 50.000 leden kan een potentiële omroep de status van aspirant-omroep aanvragen en daarmee aanspraak maken op uitzendtijd. Leden betalen jaarlijks minimaal 5,72 euro voor hun lidmaatschap.

Interesse tonen in MPH kan via de website.