Eddie Van Halen overleden

Eddie Van Halen heeft zijn jarenlange strijd tegen kanker moeten staken. Eerder vanavond bevestigde zijn zoon Wolfgang dat de legendarische gitarist is overleden.

Eddie van Halen werd geboren in Amsterdam maar verhuisde al op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Daar richtte hij met zijn broer Alex een hardrockgroep op met de naam Mammoth. Met twee Van Halens in de band besloot men de naam van de groep al snel te wijzigen in Van Halen. Onder deze naam werden grote successen behaald, eerst met zanger David Lee Roth en later met frontman Sammy Hagar. Na inleidende beschietingen als Running With The Devil  had de band met monsterhit Jump de wereld aan de voeten. In de jaren die volgde bleef de band voortdurend een belangrijke speler in de hardrock.

Maar los van band en songs maakte Eddie ook indruk met zijn inventieve en flamboyante gitaarspel. Gitaartechnieken als “two-hand tapping” en “dive bombs” maakten dat hij in menig gitaarpoll op nummer één belandde. Zijn invloed op de gitaristen die hem volgden is nauwelijks te overschatten.

Edward Lodewijk Van Halen is vijfenzestig jaar geworden.

 

Link: