Corona of niet: Zware Metalen viert jubileum in uitverkocht P60 met Graceless, Disquiet en Mouflon

Zware Metalen bestaat dit jaar twintig jaar en dat gaan we vieren met dat waar het allemaal om draait: live muziek! Vrijdag 25 september heffen Graceless, Disquiet en Mouflon met ons het glas op de afgelopen twee decennia en proosten we op de vele die nog mogen volgen. Ook met de nieuwe coronamaatregelen die van kracht zijn. 

[UPDATE]

Er zijn nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en die gelden onder meer in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waar het in Amstelveen gelegen P60 onder valt. Eén van de maatregelen houdt in dat er niet meer dan vijftig mensen mogen samenkomen. Maar P60 valt als poppodium onder een culturele instelling en daarvoor geldt dat ze er meer dan vijftig man welkom zijn, zolang de anderhalve meter afstandregel uitgevoerd kan worden. En dat kan. Alle kaarten zijn inmiddels uitverkocht en het tijdschema is als volgt:

19:30 – 20:00 | Zaal open
20:00 – 20:40 | Mouflon
21:00 – 21:40 | Disquiet
22:00 – 23:00 | Graceless

[7-9-2020]

Wat moeten we over Graceless zeggen? Dat de band eind 2017 plots met de kracht van een atoombom ons leven binnenkwam en de heerlijke old-school death metal sindsdien niet meer van onze interne harde schijf is te rammen? Debuutplaat Shadowlands was verbluffend, de split met Grond een heerlijk tussendoortje en tweede album Where Vultures Know Your Name overtreft beide releases. Overal waar de band komt, wordt de tent aan gort gespeeld. Of het nou binnen (Effenaar, Baroeg) of buiten (Pitfest) is. Met Graceless heeft Zware Metalen een perfecte traktatie.

Disquiet dendert al sinds 2000 door metalland, maar het debuutalbum zag pas in 2011 het levenslicht. Met de derde demo Hate Incarnate waren de voortekenen al gunstig en Scars of Undying Grief maakte de belofte meer dan waar. De plaat tikte gelijk de 83 punten aan. Opvolger The Condemnation werd betiteld als ‘melodeathrash van hoog niveau’ en dat bewijst de band live keer op keer.

Ook Mouflon bouwt gestaag aan de carrière: in 2014, 2015 en 2016 verschenen er demo’s en in 2018 zag Devastations het levenslicht en die plaat viel ook in de smaak op de burelen van Zware Metalen. ‘Gewoon ouderwetse doomdeath met een kleverige sound, een vette heavy groove, meeneuriebare ritmes en een goede houdbaarheidsdatum.’ Er zijn slechtere omschrijvingen om mee voor de dag te komen.

De voorverkoop van Zware Metalen’s verjaardagsfeestje is gestart. Het concert is volledig coronaproof en dat betekent dat er maar een beperkt aantal kaarten zijn.

Links: