Plague – Dead Is The Day

Dood is de dag, aldus Plague. Een melodische deathmetalband uit het prachtige Tilburg in Nederland. Geen tijd voor tierelantijnen, het gaat hier om melodisch ram- en stampwerk, recht op de man af. Dead is the Day is het debuut voor dit muzikale gezelschap en het album is voorzien van een leuke albumhoes.

De band maakt vrij conventionele muziek en echte bijzonderheden zijn er niet. De invloed van Amon Amarth is duidelijk aanwezig en hier en daar zijn er metalcore-achtige riffs te horen. De brulboei van dienst bedient zich doorgaans van dikke, diepe grunts, die toch vrij verstaanbaar blijven. Voor een album dat in eigen beheer wordt uitgebracht is de mix toch nog vrij krachtig. Verwacht geen wonderen, maar denk aan de mix op een wat ouder Amon Amarth album, en je hebt een aardig idee.

Bubonic Masterpiece start met melodieus doch bruut gitaarwerk en rustig drumwerk. Dead is the Day gaat verder met het rustige thrashy drumwerk, waar toch wat weinig gevoel in zit. Vocaal is het behoorlijk sterk, Joeri van Riel is toonvast en weet de lage tonen prima te raken. De riffs kabbelen wat voort, zonder buitengewoon interessante akkoordenprogressies. De dubbele gitaren weten elkaar nog niet geheel te completeren en blijven wat in de basis hangen. Het is in die zin allemaal wat veilig en afwachtend ingespeeld en zo klinkt het allemaal wat gelijkaardig. Het drumwerk ondervindt hetzelfde probleem. Dezelfde wat gevoelloze thrashy beats op hetzelfde tempo vullen de meeste ruimte op. Wat meer afwisseling zou de band goed doen. Ondanks de bijzondere titel, is Erection Divine het meest memorabele nummer van de plaat. Dit hoogtepunt duurt niet lang en stopt vrij abrupt.

Degelijk. Niet meer, niet minder dan degelijk is dit debuut van Plague. De vrij gestructureerde conventionele songwriting zit de creativiteit wat in de weg, en het is wat weinig afwisselend en complex. Bruut is het wel en de melodische ondertoon geeft een interessante kleur mee aan het geluid. Voor nu een middenmoter, maar hou ze in de gaten!

Score:

70/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

1. Bubonic Masterpiece
2. Dead is the Day
3. Satan. Lord of the Underworld
4. Instant Inferno
5. Erection Divine
6. Brothel of Death
7. Serpent of Old
8. Nameless to the Void

Line-Up:

  • Joeri van Riel – Vocalen
  • Stijn van Hagen – Gitaar
  • Bram van Kerckhoven – Gitaar
  • Robin van Stigt – Basgitaar
  • Jeroen van Hagen – Drums

Links: