Domstad swart metael in je gezicht met Wrang, Sterveling en De Verloren Ziel in dB’s

Galgenvot, het creatieve brein achter blackmetalband Wrang, resideert tegenwoordig in het Finse Kempele (nog geen twintigduizend inwoners, alleen bekend van een houten kerk waar bij Varg Vikernes de handen van gaan jeuken). Maar je kunt de Utrechter wel uit Utrecht halen, de stad met de Dom als eeuwig baken blijft trekken (er is zelfs een tijd een app geweest waarmee je overal op de wereld kon zien hoever je van de iconische kerktoren verwijderd was: Dompas). En dus was het volkomen logisch dat Wrang de release van EP Haatspraak hield in ‘thuisbasis’ dB’s in ‘thuisstad’ Utrecht, ook al geboortegrond van de voorprogramma Sterverling. Van buiten de Domstad kwam De Verloren Ziel. Remco Faasen stond vooraan.

De Nederlandse blackmetalscene bloeit en De Verloren Ziel is daar het meest recente bewijs van. De band bracht vorig jaar de gelijknamige debuut-EP uit en bestaat uit vier gekapte heren waarbij hij die zich Lijkwade noemt het keyboard beroert. Niet om sfeer verhogend te zijn of de muziek op de achtergrond meer kleur te geven, nee: gewoon als volwaardig instrument naast gitaar, bas en drums. En het werkt: het zorgt voor nèt een ander geluid waarmee wordt voorkomen dat De Verloren Ziel een van de vele zwarte paddenstoelen wordt die de laatste jaren uit de grond schieten in het blackmetalbos. Zwartgeblakerd metaal dus in de stijl van de bekende namen uit de tweede golf maar dan met iets meer melodie en iets minder agressie. Zanger/gitarist Galgenaas heeft een fijne, ijselijke strot en het geheel wordt smaakvol gebracht.

Helaas wordt de kennismaking tussen band en redacteur hinderlijk onderbroken door de bieper die aangeeft dat het eten van de laatste klaar is waardoor de volledige De Verloren Ziel-ervaring uitblijft, maar wat ik heb gehoord klinkt naar meer.

De vorige keer dat uw inmiddels goed gevulde redacteur Sterveling zag, was ik al onder de indruk en die indruk is nu nog groter geworden. Wát een waanzinnig goede band is dit toch. Net als de vorige keer vult dB’s zich met ruis als het gezelschap rond muzikale alleskunner M.vdW (Weltschmerz, ex-Wesenwille, ex-Wrang (live)) begint te spelen, maar het doel ervan is me nu duidelijker: het je als argeloze bezoeker mee het moeras in te trekken waarbij de stem van zanger B.K. als dwaallicht dient om je elk besef van richting en gevoel kwijt te laten raken.

Ook bij Sterveling staat een keyboard klaar maar hier dient het apparaat slechts als ondersteuning om je af te leiden, weg te leiden naar het onbekende. Met constant dreigende, langgerekte nummers, neemt Sterveling bezit van je lichaam, van je ziel, van je bewustzijn om vervolgens met een tempoversnelling genadeloos toe te slaan en je voor dood achter te laten in dat koude, kille moeras terwijl het dwaallicht langzaam maar zeker uit het zicht verdwijnt en er niets anders achterblijft dan zwartheid…

… Totdat Wrang je wegrottend kadaver tot leven komt schoppen. De smerigste blackmetalband die ooit uit de Oudegracht is boven komen drijven is hier om nieuw werk te presenteren. Haatspraak is de eerste EP van de band en het titelnummer wordt met zó’n furie gebracht dat het zelfs boeddhistische monniken met een zwijggelofte aan het schreeuwen brengt. R. S. (Wesenwille, Verval, Tetelestai) maakt op gitaar na zijn optreden met Sterveling opnieuw zijn opwachting en treft naast hem Bodyfarm-snaarspecialist B.H.

Binnen de kortste keren is het complete gekte, waanzin en krankzinnigheid op het podium van dB’s met als absolute aanvoerder bandleider Galgenvot, die deze avond meerdere duivelsuitdrijvingen lijkt te ervaren: zo bezeten is zijn presentatie. De mannen om hem heen leveren een ongekende prestatie door de woeste black metal in goede banen te leiden. De soms naar Taake neigende muziek wordt vol passie gebracht, stilstaan is onmogelijk: zowel op als voor het podium. Bij Domstad swart metael lukt dat zelfs niemand. Jorre van Grafjammer duikt nog op om samen met Galgenvot de sloop van dB’s te versnellen: de stagediver helpt ook alvast mee. Wrang speelt natuurlijk veel te kort, maar het is een optreden lang totale waanzin. Ik ga de komende maanden ongetwijfeld nog veel concerten zien maar durf nu al te betwijfelen of het indrukwekkender wordt dan dit optreden van Wrang, band die geen jasje heeft uitgedaan maar juist een hele kledingkast heeft aangetrokken. Domstad swart metael in je gezicht!

Datum en locatie

15 maart 2024, dB's, Utrecht

Link: