In een tijdmachine met historische tickets – #5

Onlangs plaatsten we een oproep via Facebook en Instagram met de vraag wie er nog een hoop oude concert- en festivaltickets in de fysieke variant had liggen. U weet wel: die toegangsbewijzen in alle soorten, kleuren en maten die je na verloop van tijd uit duizenden kon herkennen. Veel festivals en concertzalen hanteerden immers hun eigen kleuren, vormgeving, enzovoorts. Omdat we het tegenwoordig veelal moeten doen met inspiratieloze, digitale varianten duiken we graag met onze lezers in ‘den ouden doosch’ en halen we herinneringen op aan de hand van die oude tickets. In deze vijfde aflevering spreken we met Henk over zijn verzameling met kaartjes.

Laten we voor de verandering eens beginnen met jouw keuzes uit verschillende vragen die ik je voorlegde:

Het kaartje van een festival of concert waar je het verst voor hebt moeten reizen:

Metallica in Kopenhagen (2017). Dit was een weekendje weg met mijn vrouw en een paar vrienden. We hadden vreselijk geluk want de band zou dat voorjaar maar vier shows in Europa doen. Alle vier in Kopenhagen weliswaar. Wij hadden kaarten voor de eerste avond en de volgende dag bleek dat James Hetfield z’n stem kwijt was en hebben ze de resterende shows gecanceld. We spraken mensen van over de hele wereld in de stad die kaarten voor de tweede avond hadden en dus weer naar huis konden.

Het kaartje van een festival of concert dat het grootste fiasco werd:

Guns ’n Roses in Goffertpark Nijmegen, 1993. De eerste en de laatste keer dat ik naar die band geweest ben. De heren kwamen dik een uur te laat en vonden het toen na net een uur spelen wel voldoende. Heb ergens op internet eens een top 5 van de slechtste optredens in Nederland gezien en daar stond deze ook bij. Terecht: vreselijke band!

Dat klinkt inderdaad als een fiasco! Hoe is het verzamelen van kaartjes bij jou begonnen en zijn er ook tickets verdwenen of niet meegenomen naar huis?

Ik ben op een gegeven moment begonnen met het verzamelen van de kaartjes maar waarom en wanneer zou ik echt niet meer weten. Ik weet dat ik destijds veel met een groepje maten naar concerten ging dus wellicht was iemand anders ook begonnen. Dat ik niet vanaf de eerste dag kaartjes ben gaan verzamelen vind ik wel erg zonde. Ik had anders bijvoorbeeld exemplaren van de Aardschokdag in Zwolle (1987) met Metal Church en Metallica gehad. Diverse kaartjes van de eerste Dynamo Open Air festivals waar ik jaarlijks heen ging en bijvoorbeeld het optreden van Ronnie James Dio in 2000 in een kleine zaal in Hardenberg. Wat me altijd bij zal blijven is dat ik, met mijn lengte van 1.97 meter, bijna net zo groot was als Dio terwijl hij op het podium stond…

Denk jij dat het verzamelen van kaartjes -of verzamelen in het algemeen- iets is dat echt bij metalheads hoort?

Het verzamelen is naar mijn idee niet echt een metal dingetje. Ik ken genoeg mensen die ‘gewone’ muziek verzamelen, zowel op cd als op vinyl. Ook het verzamelen van tickets heb ik meer gezien, ook bij liefhebbers van pop of andere muziek. Helaas is het verzamelen van de tickets vandaag de dag bijna niet meer aan de orde. Op een enkele organisator na die ‘collectable’ tickets uitgeven, gaat nu immers alles digitaal en heb je veelal alleen een digitale ticket in je telefoon. Ik vind het persoonlijk zeer jammer maar in de huidige tijd natuurlijk wel begrijpelijk.

Goed, we gaan eens kijken naar jouw top vijf van favoriete concerten of festivals. Jij koos voor de volgende:

The Big Four – Gelsenkirchen (2011)
Ik ben al jaren lid van de Metallica fanclub. Een leuk voordeel is dat je dan voorrang hebt bij het kopen van kaarten. Toen de ‘Big Four’ tour dus werd aangekondigd zat ik eerste rang om kaarten te kopen. Het is me toen zelfs gelukt om speciale ‘front of stage’ kaarten te krijgen, dat wat tegenwoordig de golden circle heet. En de prijs destijds: voor €86 zag je Metallica, Slayer, Megadeth en Anthrax! Kom daar tegenwoordig maar eens om…

Slayer – IJsselhal Zwolle (2018)
Slayer is samen met Metallica toch wel één van mijn twee favorieten allertijden. In 1983 kwamen van beide bands de debuutplaten uit en ik heb sindsdien alle muziek gekocht en beide vele keren live gezien. Ondanks dat de IJsselhal in Zwolle Slayer absoluut onwaardig was -ze hadden de Ziggo Dome nog vol gekregen- was ik toch blij dat ze daar de laatste show in Nederland deden. Voor mij was het namelijk maar twintig minuten met de taxi!

Motörhead – IJsselhal Zwolle (2014)
Wederom een verrassing dat Motörhead in de IJsselhal kwam spelen. Jarenlang was er geen (metal)band geweest op die locatie en dan stond daar ineens deze band. Het bleek achteraf de laatste keer te zijn dat Lemmy in Nederland zou optreden dus aan dat concert bewaar ik goede herinneringen.

Metallica – Parijs (1996)
Ik heb deze band op diverse plaatsen in Europa gezien. Parijs in 1996 was wel een heel gave show met grote doodskisten aan het plafond die naar beneden vielen en meer van dat soort spektakel. Ondanks dat de periode halverwege jaren ’90 misschien niet hun beste platen opleverde, waren de shows in die jaren gewoon te gek!

Black Sabbath – Dortmund (2013)
Een weekendje weg met een concert erbij in. Iets wat mijn vrouw en ik regelmatig doen. Als het kan naar een leuke stad in het buitenland. Dit was de laatste keer dat ik Sabbath zag spelen. Misschien wel de laatste tour dat Ozzy nog enigszins capabel was. Het spijt me overigens dat ik Sabbath nooit met Ronnie James Dio heb gezien want dat vond ik eigenlijk veel beter.

Als je één concertzaal of festival terug kon wensen in de sfeer van toen, welke zou dat zijn en waarom?

De eerste edities van Dynamo Open Air waren natuurlijk legendarisch. Eerst nog in de binnenstad van Eindhoven met Stryper die bijbels zat uit te delen aan het publiek. Was niet zo slim want de metalheads gooiden ze net zo hard weer terug. En de jaren daarna op de kunstijsbaan waren machtige concerten waar vele geweldige bands kwamen. Exodus, Death, Laaz Rockit, Testament, Toxik, Armored Saint, Sacred Reich, Death Angel, Metal Church, Morbid Angel en nog vele, vele anderen. Het was elk jaar weer een feest om daar heen te gaan!

Kun je toelichten wat je favoriete band is?

Dat is een moeilijke, kiezen tussen Metallica en Slayer, omdat ik beide bands heel vaak gezien heb, maar dan ga ik toch met miniem verschil voor Metallica. Ik heb ze meer dan twintig keer live gezien waarvan het ‘Big Four’ optreden van hierboven in 2011 te Gelsenkirchen wel het mooiste was. Metallica was denk ik de eerste echte metalband waar ik naar luisterde en ik heb destijds nog de No Life ‘Til Leather demo in Amerika besteld. De Kill ‘Em All plaat sloeg in die jaren (1983) in als een bom en ik ben sindsdien altijd fan gebleven.

Tenslotte: heel deze rubriek draait om nostalgie en oude herinneringen. Toch willen we afsluiten met een vraag en antwoord over nu: wat zijn zalen en festivals waar je nu nog graag komt en waar het ‘ouderwets’ genieten is?

Ik pik tegenwoordig nog wel wat grotere concerten mee maar ik merk dat ik toch steeds vaker naar de kleinere zalen ga. De sfeer is wat gemoedelijker en je kunt nog tegen een redelijke prijs een kaartje (en biertje) kopen. Ik ga graag naar Hedon in Zwolle en Iduna in Drachten en ook Het Bolwerk in Sneek en Tivoli in Utrecht zijn leuke zalen. Qua festivals ga ik nog steeds naar bijvoorbeeld Into the Grave in Leeuwarden en Dynamo Metalfest. Groter hoeft het van mij niet. Op deze festivals kun je nog lekker en van redelijk dichtbij een bandje kijken.

Amen. Bedankt voor je deelname Henk!

Lees hieronder ook de eerder verschenen afleveringen:

In een tijdmachine met historische tickets – #1

In een tijdmachine met historische tickets – #2

In een tijdmachine met historische tickets – #3

In een tijdmachine met historische tickets – #4

Ook interesse om deel te nemen aan deze rubriek? Mail naar contact@zwaremetalen.com o.v.v. ‘Rubriek concertkaartjes’ en omschrijf alvast kort je vijf favoriete concert/festivalkaartjes.