Sabaton en Accept in Lotto Arena

Als iemand me een jaar geleden had verteld dat mijn eerste optredens van 2017 die van Accept en Sabaton zouden zijn had ik ze gek verklaard. Maar op zondag 8 januari gingen de vooroordelen in de koelkast en maakte ondergetekende zich op voor een avondje golden oldies en zeemzoete power metal. Alleen was ik niet, met enkele duizenden metaalhoofden was de Lotto Arena helemaal vol, indrukwekkend voor een zondagavond.

31374969574_a08a95d8bb_z

De Duitse veteranen van Accept leken het aanvankelijk vooral zondags te willen houden. Hun eerste nummers kabbelden rustig voorbij terwijl iedereen op zijn of haar gemak nog een plaats zocht en een biertje dronk. Het lukte de band aanvankelijk niet echt om het publiek mee te krijgen, ondanks de vele grijsaards die de beginjaren van Accept duidelijk van dichtbij hadden meegemaakt.

32178314226_240a1d6963_z

Pas na het vrolijke intermezzo Heidi, Heido, Heida kwam de vlam echt in de pan en tijdens het Metal Heart en Teutonic Terror was het publiek gelukkig wel wakker en begon de zaal vrolijk mee te zingen met de band. Juist op tijd voor de ultieme klassieker en de reden dat iedereen Accept toch minstens één keer live wil zien: Balls to the Wall! Wat een wereldschijf! Accept brengt dit nummer meer dan 30 jaar later nog steeds met heel veel enthousiasme (en met leuke danspasjes!) en het publiek stelde dit duidelijk op prijs. Op het einde bleek Accept veel meer dan een zondags tussendoortje, iedereen in de zaal stond meteen op scherp voor Sabaton.

32216407865_85e73a2d61_z

Dat was nodig, want Sabaton schoot van bij het begin met scherp. “We are Sabaton and this is Ghost Division!” Als je kan starten met zo’n wereldschijf is het niet moeilijk om de aandacht van het publiek vast te krijgen. Het enthousiasme van Joakim Brodén en de zijnen was zo groot dat iedereen meteen werd meegezogen in de Zweedse tornado die Sabaton heet. Heel even vroeg ik me af waarom deze band dan zoveel weerstand oproept in metalland, tot vier halfnaakte mannen het podium kwamen opgewandeld tijdens Sparta. Stoere Spartanen gechoreografeerde danspasjes laten uitvoeren, heel metal was het niet. Om het meezinggehalte hoog te houden werden zelfs de teksten van de nieuwere nummers geprojecteerd zodat de Lotto Arena werd omgetoverd door een grote, metalen karaoke.

32177104676_98914c7ea3_z

Heel fout allemaal, maar je kon er niet omheen, Sabaton overdonderde het publiek met het ene aanstekelijke nummer na het andere. Blood of Bannockburn, Swedish Pagans, Carolus Rex, Winged Hussars, veel ruimte om tot rust te komen was er aanvankelijk niet. Gelukkig zorgde Sabaton zelf voor pauzes, met heel getelefoneerde mopjes, waaronder natuurlijk Joakim Brodén die dik tegen zijn zin nog maar eens Swedish Pagans moet zingen. Ander ‘hoogtepunt’ was de akoestische versie van het Holocaustnummer The Last Solution, wat een extreem vreemd resultaat op leverde.

32096590741_7b885f1984_z

In tegenstelling tot mijn ervaringen met bijvoorbeeld Steel Panther voelden de mopjes dankzij het oprechte enthousiasme van de band nooit geforceerd aan. Een gevoel dat werd versterkt door een emotionele Brodén die het carrière-overzicht van Sabaton in Vlaanderen overliep: van de Biebob naar het Hof Ter Loo tot op Graspop en in de Lotto Arena. De zanger was oprecht toen hij het publiek bedankte voor hun steun. Knap ook dat Sabaton hun setlist aanpaste aan België en met Resist and Bite een beetje lokale oorlogsgeschiedenis aan het concert toevoegde.

32096618981_9a86092d65_z

Het afsluitende drieluik Primo Victoria, Shiroyama en To Hell and Back haalde finaal het dak van de Lotto Arena. Niemand maalde erom dat de vocalen van Brodén vaak verzopen in de mix, dat de vele synths van Sabaton zoveel suiker bevatten dat diabetici er van af moeten blijven, dat zelfs de roadies in legeruniformen waren gestopt, dat de band zichzelf en hun publiek te kakken zet door te starten met You’re in the Army Now of dat zowat elke veldslag in de geschiedenis gereduceerd wordt tot een leuk refrein en een paar catchy riffs. Het enige waar het tegen het einde van de avond nog om draaide was gebalde vuisten en meezingen met een zoveelste onweerstaanbaar refrein.

32096612381_e1d33d40c1_z

Neen, Sabaton, dat is zoals een heel lekkere blowjob krijgen van een vent. Behoorlijk fout, maar stiekem ook heel erg lekker.

Met dank aan Tim Vermoens voor de prachtige foto’s.

Datum en locatie:

8 januari 2017, Lotto Arena, Antwerpen

Link:

Sportpaleis en Lotto Arena

Geef een reactie