Ad Mortem – In Honorem Mortis

Kennen we deze Duitsers van Ad Mortem niet? Ondanks het feit dat dit In Honorem Mortis hun debuutplaat is, kwamen we hun werk toch al tegen. De split uit 2020, Iudicium Ultimum met labelgenoten Mavorim, beiden op stal bij Purity Through Fire Records, is daar het bewijs van. Het mag dan ook niet verbazen dat Baptist van dat Mavorim op deze plaat in het Duits komt meekelen. Voor die split brachten ze in 2019 een nog obscuurdere release op de markt. Eveneens onder de vorm van een samenwerking, namelijk een split met het Colombiaanse Stnzr Cult met als veelzeggende titel Ceremonies For The Apocalyptic Idolatry.

Snuister al dit heerlijk ondergrond blackmetalgeweld maar eens op. Je komt terecht in een bodemloze put vol smeerpijperij, vettigheid en viezigheid. Je komt terecht in die lagen van de blackmetalondergrond waarin de puurheid van het instrument en het basale productionele terug te vinden zijn. Op die oudere splits hoor je al dat de black metal van het Duitse Ad Mortem zijn basis vindt in de vroege jaren ’90 en dat er onverwijld Scandinavische invloeden zijn. Heerlijk hoe die snelheid hoog gehouden wordt, erg sterk ook die snerpende vocalen.

Gelaten vol paint, lichamen vol varkensbloed, een schedel, kogelriemen, spikes… Alles is aanwezig om samen met dit viertal hun debuutplaat te verkennen. Henkers keyboardthema in het begin van Von Hohen Himmeln is enkel maar een soort dreigende stilte voor de storm. Want de storm… Die komt er toch en hoe! De storm raast, de regen komt met bakken uit de lucht en dit onder vorm van dreigende, misselijkmakend goede melodische blastpartijen. Dit is toch waarvoor je naar black metal luistert? Vergeet ook niet wat aandacht te schenken aan de keelgorgels van E. Agressor, erg sterk! Größer Als Das Leben is een bijzonder krachtig nummer waarin diezelfde boosaardige man de ene na de andere keelrochel voor je voeten op de grond spuugt. Soms wel iets te veel van het goede maar kom.

Raak je de weg wel eens kwijt in je eigen leven? Lijkt het wel eens of je hele leven een labyrinth is? Dat kan, meestal is dat maar tijdelijk want er is altijd een uitweg, je moet alleen goed genoeg zoeken. Gedurende zes minuten geeft Ad Mortem je hiertoe tijdens het derde nummer een handgeschreven handleiding. En Baptist? Die rochelt en spuugt samen met de heer E. Agressor alsof het een lieve lust is in Auf Kalten Gräbern. Vind je de platen van Mavorim, Totenwache, Eisenkult, Atronos en in het verlengde hiervan heel wat Fins blackmetalgeweld bijzonder vochtig, tochtig en geil klinken? Dan kan je vast weg met deze plaat.

Ad Mortem heeft succesvol getracht de kunst van de melodische black metal op dit debuut In Honorem Mortis onder de knie te krijgen en ik mag gerust schrijven dat deze vier Duitsers in dat opzicht een hallucinant lekker schijfje hebben weten te produceren!

Score:

90/100

Label:

Purity Through Fire Records, 2024

Tracklisting:

 1. Von Hohen Himmeln
 2. Größer Als Das Leben
 3. Labyrinth
 4. Der Letzte Feind
 5. Urgewalt
 6. Auf Kalten Gräbern
 7. Todesstreben
 8. Death & Beyond

Line-up:

 • BS – Gitaar
 • TF – Drum
 • Henker – Bas, keyboard
 • E. Aggressor – Zang

Links: