Walg – IV

Naar deze plaat heeft volgens mij heel extreem Nederland en België uitgekeken en hetzelfde geldt vermoedelijk voor heel wat mensen ver daarbuiten. Het melodisch, symfonisch blackmetalduo bij uitstek Walg komt met plaat IV. Het is een logisch vervolg op I, II en natuurlijk III. De twee heren staan sinds hun conceptie garant voor hoogstaande kwaliteitsvolle melodische, symfonische black metal van de bovenste plank. Noem de band gerust, maar dat is mijn bescheiden mening, de Old Man’s Child van de Lage Landen. Ook nu weer fantastisch artwork, ook nu weer fantastische muziek. Lees die titels! Het lijkt wel of de Nederlandse taal onuitputtelijk is om de miserie van éénieder van ons mee te omschrijven. Ik word er niet eens radeloos van. De plaat komt uit op 24-04-2024: wat een symboliek.


Ik weet op het moment van ontvangen van de promo niet in welke formats deze plaat zal uitkomen, naast het digitale dan, maar het kan bijna niet anders dat na het succes van de vorige drie platen, die erg hoog eindigden in de Zware Metalen-jaarlijst, er wel voor elk wat wils zal tussen zitten. Ik noem naast de cd natuurlijk de obligate tape en ja, zo maar eventjes ook de vinyl. Zou het dan ook kunnen dat er op een keer een vinylversie komt van de vorige drie platen? Dat zou toch godverdeherejezussatanskinderen nog aan toe pas een presentje zijn! Maar kom, niet dromen. Het lijkt wel een foltering enkel te moeten lezen en nog niet te kunnen luisteren naar deze nieuwe plaat.


Hup, veeg die prut maar uit je ogen en de zandkorrels uit je ooghoeken, want we zijn vertrokken voor zo maar eventjes een tiental melodische blackmetalparels. Op rustige, eerder contemplatieve wijze, die doet denken aan Franse bistro’s op een ondergeregend, dun bevolkt plein, start Als Een Korrel Zand. De heren zijn altijd meesters geweest in het schrijven van melodielijnen die door merg en been snijden. Ze doen het op dit nieuwste album nog een paar keer dunnetjes, maar meestal dikjes, over. Ook de heerlijke boosaarrrrrdige keelklanken van de heren zijn ook weer van een bovenmenselijk niveau. Foltering, een nummer dat we al te horen hadden gekregen, vermengt die typische Walg-elementen die ik net aanhaalde. Heerlijk toch die gelaagde vocalen en die nijpende thema’s gemengd met de nodige breaks en tempowisselingen!

De heren hebben zich natuurlijk ook verder muzikaal ontwikkeld. In vergelijking met eerder werk ontwaar ik naast hier en daar wat productionele verschillen (maar ze zijn miniem), ook wat andere elementen die werden ingebouwd. Deze klinken bijzonder fris en vernieuwend. Ben ik mis als ik nu en dan een wat Mediterraans gevoel voel opborrelen? Geen Einde In Zicht is zo een nummer met een bijzonder aangename, bijna walsende eindbeuk en dit door het gebruik van een mandoline, accordeon en viool (?). Old Man’s Child schreef ik? Luister naar Vuurdoop. Een nummer dat perfect de brug slaat met eerder werk, want het herbergt in de eerste maten een aantal klanken die we al eens gehoord hebben… Bring The Apocalypse!

IV van het Nederlandse Walg is zo waar (en niet geheel verrassend) een magistraal melodisch, symfonisch blackmetalwerkstuk. Ik denk dat er in de wijde omtrek geen enkele band in dit subgenre dit Walg van de troon kan stoten! Meesterlijk! Ongezien! Walgelijk lekker weer! Er is geen eind in zicht!

Op naar V.

Score:

95/100

Label:

Eigen Beheer, 2024

Tracklisting:

 1. Als Een Korrel Zand
 2. Foltering
 3. Geen Einde In Zicht
 4. Kringloop Van Zelfhaat
 5. Ongezien
 6. Radeloos
 7. Speel Met Mij
 8. Vuurdoop
 9. Wanneer Het Glas Breekt
 10. Schijnsel Van De Ziel

Line-up:

 • Yorick Keijzer – Zang
 • Robert Koning – Zang, alle instrumenten

Links: