Warcrab – The Howling Silence

Warcrab is een beest dat al eens eerder is gepasseerd hier op Zware Metalen. Het tweede album Scars of Aeons werd in 2017 beschreven. Voornaamste kritiek was het feit dat het dat album wat aan de korte kant was, met slechts 34 minuten aan speeltijd. Alsof de Britten daar naar geluisterd hebben, werd de opvolger Damned in Endless Night direct met achttien minuten verlengd. Nu hebben we echter te maken met het vierde album The Howling Silence, goed voor een dikke 45 minuten aan sludge- en deathmetalplezier. De eerder genoemde kritiek met betrekking tot de albumlengte is daarmee alvast van tafel.

 
Uiteraard is dat niet het voornaamste, want aan 45 minuten rotmuziek heeft niemand van ons wat. Gelukkig is dat hier niet het geval. Is het vernieuwend wat de band laat horen? Neen geenszins, maar daarvoor haalt u dit album ook niet in huis. Warcrab laat op deze plaat een combinatie horen van vuige sludge en death metal. Laatstgenoemde genre is diep geworteld in het totaalgeluid, zo horen we dan ook met name tijdens het eerste gedeelte van The Howling Silence. Terwijl een nummer als As The Mourners Turn Away vooral de sludge (en wellicht ook enkele doom) fans zal aanspreken. Er zit bijzonder veel dynamiek in de geluidservaring van dit overzeese product. U hoort als het ware de productie ademen en tegelijkertijd zwelgen onder de zware bas- en drumaanslagen. De weerzinwekkende vocalen van Martyn Grant maken het plaatje compleet. Een enkele gitaarsolo om u te beroeren ontbreekt niet en komt dikwijls terug. De verwijzing vanuit de promo naar een band als Bolt Thrower is wel degelijk op zijn plaats, al moet u er zeker ook een flinke Crowbar tegenaan gooien. Eigenlijk komen we er gewoon niet onderuit om de liefhebbers van deze bands Warcrab‘s vierde album van harte aan te bevelen.

En dat doen we dus ook met een speciale vermelding voor wat betreft de laatste twee nummers Sourlands Under A Rancid Sun en Howling Silence. Eerstgenoemde nummer is bijzonder zwaar en log (Conan, iemand?), waarbij er smaakvol ruimte wordt gemaakt voor de basgitaar, door getokkel in de ruimte. Maar dat is niet alles, dit nummer staat bol van de dikke deathmetalinvloeden. Voornaamste invloeden zijn dan toch de vocalen en het swingende drumwerk, waarbij meer dan eens heerlijk groovende ritmes ten gehore worden gebracht. Howling Silence moet het meer hebben van een korte rustige opbouw, waarna de hel losbarst als de vocalist aan de deur klopt. De urgentie is voelbaar en ook hier heeft het geluid van het eerder genoemde Bolt Thrower ontegenzeggelijk een plaats gekregen. Er is geen twijfel over mogelijk, liefhebbers van de Britten weten wat te doen. En mocht u toch nog eerst een voorproefje willen, luister dan naar de hier toegevoegde nummers voor een meer dan goede indruk!

Score:

83/100

Label:

Transcending Obscurity, 2023

Tracklisting:

1. Orbital Graveyard
2. Titan Of War
3. Black Serpent Coils
4. Sword Of Mars
5. As The Mourners Turn Away
6. Sourlands Under A Rancid Sun
7. Howling Silence

Line-up:

  • Martyn Grant – Vocalen
  • Rich Parker – Drums
  • Geoff Holmes – Lead Gitaar
  • Leigh Jones – Gitaren
  • Dave Symonds – Bas

Links: