Villagers of Ioannina City – Age Of Aquarius

Ergens in maart dropte Napalm Records deze plaat op onze redactie. Het betreft een album van Villagers of Ioannina City, maar dan wel eentje die reeds vorig jaar werd uitgebracht. Ik begrijp niet heel goed waarom het label pas zo laat besliste om deze schijf in onze brievenbus te stampen, maar reken maar dat ik deze dolgraag wil bespreken. Age Of Aquarius vond ik namelijk één van de leukere ontdekkingen van het jaar 2019. Dat heeft verschillende redenen en die licht ik uiteraard graag verder toe, maar eerst is het misschien aan te raden om even te schetsen wie deze band is.

Villagers of Ioannina City is een band waarvan de leden allemaal uit een stadje komen dat – je raadt het echt nooit – Ioannina heet. Dit is een stad in het noordwesten van Griekenland. Wat is dat toch met Griekse stonerbands en de etymologische wijze waarop ze naar hun stad verwijzen in hun bandnaam? 1000mods – die andere grote Griekse stonerband –  is ook al vernoemd naar de thuisstad van diens bandleden.

Stonerrock. ik verraadde het eigenlijk al, maar Villagers of Ioannina City overstijgt feitelijk dit genre. Dit maakt deze band zo interessant in mijn ogen. De groep is in basis een stonerband die experimenteert met psychedelische muziek en hier een indrukwekkend arsenaal aan traditionele instrumenten aan koppelt. Op deze manier creëren deze Grieken een wel heel originele sound. In de muziek van Villagers of Ioannina City – vaak kortweg als VIC weergegeven – weerklinken een klarinet, doedelzak en de kaval. Dit laatste is een typisch blaasinstrument dat door herders in de Balkan wordt gebruikt. Ik hang hier nu de interessante uit maar ik had er ook nog nooit van gehoord hoor. Gelukkig kom ik goed overeen met de Wikipediapagina over blaasinstrumenten.

De plaat wordt warm gelopen met een intro die heel uitnodigend Welcome werd gedoopt. Zonder dat je dit merkt, loopt deze intro over in het vlaggenschip van de plaat, het magistrale Age Of Aquarius. Dit nummer is dé reden waarom ik zo heetbloedig werd van het vooruitzicht om dit album te mogen recenseren. Het nummer klopt uiteindelijk af op net geen negen minuten, maar de jongens hadden hiermee de volledige plaat mogen vullen. Dit is een stonerrock-symfonie! Ik heb er geen ander woord voor. De traditionele instrumenten waarmee de outro van het nummer wordt begeleid geven Age of Aquarius het aura van de soundtrack van een betere Hollywoodfilm. Iets met Spartanen die vechten tegen Perzen of sabeltandtijgers. Iets episch. Eender wat! Dit nummer is zo meeslepend dat het zelfs een documentaire over bingo-avonden in het bejaardentehuis memorabel zou maken.

Qua visitekaartje kan deze tellen. Nee, ze houden dit niveau niet het hele album vol – dat zou bijna onmogelijk zijn – maar hiermee een album openen is straffe tabak hoor. Toch springen verschillende andere nummers eveneens in het oor. Zowel Father Sun als Dance of Night kennen een lekkere intro die stevig gedomineerd worden door allerlei blaas- en rietinstrumenten die ik in mijn leven hoogstwaarschijnlijk nooit eerder hoorde. Het maakt dat de songs zeer Keltisch klinken. Ook Cosmic Soul vind ik het vermelden waard. Het nummer levert een heerlijke bas- en gitaarriff af en ontkurkt zich naar het einde toe in een sprankelend muzikaal delirium. En ja, daar hoort een sublieme gitaarsolo bij. Voor minder open ik tegenwoordig mijn Spotify niet meer.

Ja ja, een doedelzak en blaasinstrumenten waarmee schapen in de kudde werden gehouden. Hiermee staat deze rockband op het podium te blinken. Jethro Tull’s Ian Anderson beweerde het decennia geleden al: een fluit is een heavy metal-instrument. Villagers of Ioannina City bewijst dat dit anno 2020 nog steeds het geval kan zijn. Villagers of Ioannina City – ik ben blij dat ik dit voor de allerlaatste keer moet typen – trakteert zijn luisteraars op progressieve, psychedelische stoner folkrock. Ja, ook het muziekgenre dat de band speelt vergt een potje typwerk. Het is het waard, net als deze plaat beluisteren. Ik kan het alleen maar aanraden.

Score:

82/100

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

1. Welcome
2. Age Of Aquarius
3. Part V
4. Dance Of Night
5. Arrival
6. Father Sun
7. Millennium Blues
8. Cosmic Soul
9. For The Innocent
10. Sparkle Out Of Black Hole

Line-up:

  • Alex – Zang/Gitaar
  • Akis – Basgitaar
  • Aris – Drum
  • Konstantis – Klarinet/Kaval
  • Kostas – Doedelzak

Links: