Vahrzaw – In The Shallows Of A Starlit Lake

Tweede recensie die ik schrijf over een album dat wordt uitgebracht door Bitter Loss Records. Evenals het eerder gerecenseerde Lumen Ad Mortem, komt dit drietal dat schuil gaat onder de naam Vahrzaw ook uit Australië. Het is eveneens een blackmetalband, maar Vahrzaw tapt duidelijk uit een ander vaatje dan de eerder genoemde labelgenoot.

De overeenkomst tussen de twee bands zit hem in het feit dat we bij deze heren ook wel degelijk een Emperor-adoratie terug horen. Veelal door de kenmerkende toetsen, die meer in de vorm van soundscapes zijn geplaatst en/of achteraf toegevoegd. En ook hier horen we die typische oergeluiden uit de beginjaren der black metal terug.

Vahrzaw doet het alleen een stuk vuiger, smeriger en veel vettiger op het album In The Shallows Of A Starlit Lake. Dat horen we al direct vanaf de opener The Amber Glow Of The Gaslight, dat grossiert in een lading riffs die zo direct uit de Mayhem-koker zouden kunnen komen. De extreem snelle drums maken het af op het einde. Het stemgeluid klinkt over de gehele linie vrij ongepolijst en er zit hier en daar een laag(je) ruis over het geheel, zodat we al snel het echte old school gevoel kunnen ontwaren. Articulatie is niet nodig, voor de tekstuele invulling moeten we elders wezen. Dat heeft deze band ook zelf bedacht, want het is niet voor niets dat de teksten deels tot stand zijn gekomen uit ideeën vanuit de fan schare op Facebook. De muziek en de bijbehorende sfeer zijn sowieso in de meeste gevallen veel interessanter als het gaat om dit soort black metal.

 
En de uitvoering van het geheel is op het eerste gehoor toch wel akelig goed! Buiten de eerder genoemde smerige vocalen van de heer Van Doorn, horen we ook een declamerende stem terug die zorgt voor een duister sfeertje. De gierende gitaren op een nummer als Six Verses leunen dan weer heel erg tegen ouderwetse Morbid Angel aan. Dit moet dan de reden zijn dat Vahrzaw op Metal Archives als black/deathmetalband wordt gecategoriseerd. Maar boven alles is het toch wel heel erg veel black metal wat we terug horen. Het laatste nummer van In The Shallows Of A Starlit Lake met de obscure titel To Breathe In Leviathan valt wat uit de toon, maar dat is allerminst negatief. Er komt tijdens de opening een ongelofelijke hoeveelheid disharmonisch geweld op ons af bestaande uit ziekelijk verdraaide gitaarriffs die worden vergezeld door een op hol geslagen drummer, horroreske soundscapes en een zanger die zijn tekst hierover uitbraakt. Gedurende het nummer vinden er meerdere breaks plaats, die de boel nog eens lekker opschudden. Qua intensiteit ervaren we nu dan toch meer het oudere werk van het geniale Abigor. Slechts de laatste anderhalve minuut waarop een huilende vrouw te horen is, mocht van ons betreft achterwege blijven. Maar ja, dat noemen ze instant gezien cult tegenwoordig.

Vahrzaw heeft met dit vijfde album een klassieke blackmetalplaat uitgebracht die enerzijds niet bijster veel toevoegt, anderzijds op het gebied van uitvoering wel degelijk zeer genietbaar is. Zoals reeds gezegd, werpt de band tijdens het laatste nummer alle conventies van zich af, om met een variant van de klassieke stijl op de proppen te komen. En ook dit hebben we wel vaker gehoord. Maar toch zijn we stiekem benieuwd naar een album vol met nummers in de trant van To Breathe In Leviathan. Het is niet lastig voor te stellen dat we dan met een absolute kraker te maken zouden hebben. Nu blijft het voor dit moment gewoon een erg degelijke blackmetalplaat.

Score:

83/100

Label:

Bitter Loss Records, 2023

Tracklisting:

1. The Amber Glow Of The Gaslight
2. In The Shallows Of A Starlit Lake
3. Phosphorescent Sunrise
4. Pale Lechery
5. At The Mercy Of The Shrike
6. Six Verses
7. To Breathe In Leviathan

Line-up:

  • Williams – Gitaren
  • Van Doorn – Zang, basgitaar
  • Gawith – Drums

Links: