Lumen Ad Mortem – Upon The Edge Of Darkness

Na het uitbrengen van een demo in 2019 brengt het Australische Lumen Ad Mortem nu zijn debuutalbum Upon The Edge Of Darkness uit. De uitgever in kwestie is in dit geval Bitter Loss Records. Een wel klinkende, bij mij nog wat onbekende naam.

De zuiderlingen brengen op het debuut niet al te complexe typische eerste golf black metal ten gehore, inclusief obligate keyboard sfeermakerij. Dit alles met veel overtuiging, zeer veel uiteenlopende melodieën, beukende blastbeatpartijen en een zanger die nogal over een behoorlijk portie vocaal gif beschikt. Qua toonzetting is de eerste referentie die te binnen schiet Emperor, edoch klinkt Lumen Ad Mortem van zichzelf een pak moderner. Het muzikale gebeuren is behoorlijk gepolijst en heeft daardoor een stevig eigen smoelwerk. Enkel, Gregor Pikl, verantwoordelijk voor de zang heeft deze schoonheidsbehandeling niet ondergaan. We horen brutale, ruisende en gruizige schreeuwen die zo nu en dan worden afgewisseld met een zwaarder stemgeluid. Zeg maar gerust een donkere grunt. Dikwijls kiest hij hierin ook de middenweg, waardoor er ook evengoed een deathmetalassociatie kan zijn. Uw recensent van dienst headbangt erop los, dit kan zeker wel op zijn goedkeuring rekenen. Gedurende The Voices From The Stream is het ook weer afwisseling troef, van zeer sfeervol tot haast maniakaal. Lumen Ad Mortem, hij heeft het allemaal in zich!

Je zou haast denken dat we hier dan met een absolute topper te maken hebben. Zeker na het beluisteren van de hier toegevoegde nummer twee van Upon The Edge Of DarknessWithin The Smoke is dan ook één van de beste, zo niet het beste nummer van dit album. Ontzettend sfeervol door de goed ingezette keyboardtoetsen, maar evengoed ook zeer krachtig door met name het beenharde drumwerk.

Ik zou het oprecht geloven als dit niet het debuut van de band was, maar bijvoorbeeld het tweede of derde album. Ik moet enkel tot de conclusie komen dat Lumen Ad Mortem een effectief debuutalbum aflevert, wat dan wel net iets boven de middenmoot uitstijgt, maar ook niet meer dan dat. De reden is gelegen in het feit dat er al zo vaak, op zeer goede en uiteenlopende wijze odes zijn geweest aan die eerste golf black metal uit de negentiger jaren. Deze plaat is zeker genieten geblazen en zit op het randje van de duisternis, maar ook niet heel veel meer dan dat. Ik heb zelf het idee dat de muzikanten prima in staat zijn om na dit debuut met wat nieuws te komen, zonder de adoratie voor deze vorm van black metal los te laten. Wordt vervolgd?

Score:

78/100

Label:

Bitter Loss Records, 2023

Tracklisting:

1. Infinite Resonance
2. Within The Smoke
3. Ethereal
4. Thought And Memory
5. The Voices From The Stream
6. Narrow Paths And Stony Ground

Line-up:

  • Aaron Tuck – Gitaren, basgitaar, keyboard
  • Gregor Pikl – Zang
  • Matt “Skitz” Sanders – Drums

Links: