Urkraft – The True Protagonist

Als je band in 1996 met een eerste demo kwam en je heden ten dage toe bent aan je vijfde volledige album (met een hiaat tussen 2008 en 2019), dan moet je natuurlijk wel een keer weten hoe je een goed nummer schrijft en dit een beetje verzorgd uitbrengt. Is dat de Denen van Urkraft met The True Protagonist gelukt?

Eigenlijk kan het antwoord binnen een minuut na de allereerste beluistering van dit album worden gegeven. Er knallen een paar flinke riffs om je oren, de grunt is diep en wordt afgewisseld met hoog gekrijs en productioneel klinkt het allemaal als een klok. De sound is wat je kunt verwachten van een technisch goed onderlegde band tegenwoordig: getriggerde drums, een droog gitaargeluid en alle instrumenten lekker in balans. Dus ja, Urkraft weet hoe een goed nummer te schrijven en dit goed verzorgd te brengen.

De muziek van Urkraft drijft op een mix van death en thrash en bevat een flinke portie groove, zelfs in de snellere nummers, waarbij melodie nooit ver weg is. De meeste agressie op The True Protagonist komt van het vocale gedeelte. De heer Strømvig is boos, heel boos. Zijn grunt is niet altijd even goed verstaanbaar en staat niet vooraan in de mix, maar fans die dat willen zullen zich wel gaan verdiepen in de teksten om te horen waar de man zich zo over opwindt. Verder worden genoemde stijlen in ieder nummer lekker afgewisseld, waarbij ik me afvraag of dit death/thrash is of thrash met (groovende) deathinvloeden.

Enig minpuntje is dat de nummers onderling inwisselbaar zijn en de echt memorabele nummers met een hook ontbreken. Tegen het einde van The True Protagonist begint het een beetje voort te kabbelen. Misschien omdat je tegen die tijd al murw gebeukt bent? Al kan dat ook weer als pluspunt worden opgevat. Minder cryptisch verwoord: dit moet je checken!

Score:

80/100

Label:

Massacre Records, 2022

Tracklisting:

 1. Uforskyldte Sår
 2. The True Protagonist
 3. I Got Blood
 4. I Bring Nothing To The Table
 5. The Human Resignation
 6. The Burden Without A Name
 7. Well Intentioned Sons
 8. Go, Get Your Bones
 9. Changing Manscape
 10. Prepare The Flesh
 11. We Can’t Recognize

Line-up:

 • Thomas Strømvig  – Zang
 • Thomas Birk – Gitaar
 • Mads Gath – Gitaar
 • Jeppe Tander – Basgitaar
 • Richardt Olsen – Drums

Links: