The Wounded – Sunset

Veel sterke platen deze tijd van het jaar en ook deze behoort tot die categorie. The Wounded, uit Emmen, is na twaalf jaar terug met een album. Twaalf jaar na het extreem ontroerende Atlantic (verdomme, wat was dat een pracht van een album) is de band heropgestaan. Gothic rock/metal klonk zelden zo mooi, het zou een complete verrassing zijn als dat plots zou zijn veranderd.

11062047_1118020791558210_4212171824714139909_o

Wees gerust, het is niet veranderd. Niet grondig, niet een beetje. Met Sunset brengt The Wounded ons complexloze Anathema-nummers van toegankelijke aard, luisterliedjes die puur op emotie gebaard werden. Het doet heel vaak denken aan Katatonia (tekstueel is het zo mogelijk NOG pakkender, maar de wiegende en kloppende tempo’s zijn gelijkaardig), niet in het minst op vocaal vlak. De enorm herkenbare stem van Marco heeft diezelfde knik/overslag als die van Jonas Renkse, en die is als geen ander in staat om de luisteraar instant kippenvel te bezorgen. Net zoals dat bij Solstafir-zanger Aðalbjörn Tryggvason soms het geval is. Het is het centrale punt van dit The Wounded, dat op instrumentaal vlak wat vermindert is in kracht en volume. Dat is absoluut geen nadeel of punt van kritiek overigens, enkel een vaststelling. Sunset staat bol van de emotie, op het randje van sentimentaliteit hier en daar, en dat is dé kracht van deze plaat.

Eenvoudige gothic rock/metal, met een heel erg doorleefde emotionaliteit. Het gaat recht naar je hart, zonder bedenkingen of analyse. Zonder dat je progressieve constructies moet door worstelen. Zonder dat je je moet inleven. The Wounded is pure emotie. Melancholie, nostalgie, spijt, verwarring, frustratie… wat kan het toch prachtig zijn. Haal je vriend(in) er bij en laat je gevoelige kant horen, o harde bolsters.

Label:613925

Eigen Beheer, 2016

Tracklisting:

 1. Wolves We Raised
 2. This Paradise
 3. Mr. Faithful
 4. The Cold
 5. Kings
 6. Homeless
 7. Sunset
 8. The Fallen
 9. Ruins

Line-up:

 • Andy Haandrikman – Bas
 • Marco van der Velde – Gitaar, zang
 • Alwin Schnoing – Drums
 • Sander Wessels – Gitaar
 • Harald de Haan – Keyboards

Link:

The Wounded Facebook

Score:

87/100