The Stone – Kosturnice

De langlopende Servische blackmetalformatie The Stone is geen onbekende voor ons. De band bestaat sinds 2001 (in feite sinds 1996, als Stone To Flesh) en bracht sindsdien een paar memorabele albums, EP’s en splits uit. We herinneren ons natuurlijk de review van de vorig jaar verschenen EP Kruna Praha, of de split met Inferno. Dit Kosturnice is hun negende langspeler en werd zonet uitgebracht via het Vlaamse Immortal Frost Productions.

De band rond Kozeljnik (check ook diens gelijknamige band even als je daartoe de mogelijkheid hebt), is sinds 2015 ongewijzigd, of het moet zijn dat je de terugkeer van Glad (voor vocale prestaties) bekijkt als een wijziging. Drummer Honza Kapák staat niet op de albumhoes vermeld, waarom weet ik niet. In het verleden werd alles volledig in het Servisch gebracht, zo ook bij Kosturnice. Kosturnice betekent zoveel als knekelhuis. Weet je niet wat dat betekent: google dan even naar het Ossuarium van Sedlec (zegt de hoes van het monumentaal sterke Diabolical Masquerade-album Nightwork je iets?). The Stone verbouwt nog steeds op dezelfde muzikale manier zijn black metal, met veel atmosfeer, melodie, vrij makkelijk te volgen beukritmes en technieken die zowel Zweden als Balkanbewoners doen verbroederen. Een beetje epiek, een dosis bombast, veel gevoel voor drama en vooral veel herkenbare The Stone-schwung, alles in Second Wave Black metal frequenties. Opmerkelijk blijft dat ondanks de vaak hoge snelheden en blastpassages de riffgerichte nummers met de nodige tremelo constant vlot beluisterbaar en interessant blijven, zonder dat er echte catchy uitschieters zijn (tevens het enige nadeel aan The Stone). Het is dan ook moeilijk om vergelijkbare referenties te geven voor deze wendbare en viriele black, die aan de andere kant niet bijzonder kleverig is. Enorm progressief is het trouwens ook niet, de roots zijn duidelijk terug te vinden in de jaren 1995 – 2000, maar toch intrigeert het. De formule die The Stone toepast is gewoon oerdegelijk, herkenbaar, gevarieerd, authentiek en net iets anders dan anders. Het gitaarspel bijvoorbeeld, met vingervlugge solo’s die gecontrasteerd worden door accelerend snaargepluk met een venijnig-uplifting pagangevoel, aan de riffrayon. Platanalyseren gaan we echter niet blijven doen, ik benoem het verder liever samenvattend  als de “The Stone-magic”.

Met Kosturnice pakt The Stone sterk uit zonder nummers te droppen die langdurig blijven hangen onder je hersenpan. Heel vreemd, want telkens je deze plaat opzet herken je gitaarlijnen, de overgangen, de nekspiertriggers… en wil je het album uitluisteren. Een stille kracht die bijzonder veel dynamiek bezit. Een aan deze steen mag je je gerust verschillende keren stoten.

Luistertip: het titelnummer en Okamenjen.

Score:

81/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2021

Tracklisting:

1. Pramaglina
2. Okamenjen
3. Kosturnice
4. Tremors Beneath the Ground of the Charnel House
5. Ime koje su razvejali vetrovi
6. Engulfed by the Abyss
7. Omnicid
8. Jebes pero, dodaj mac

Line-up:

  • Kozeljnik – Gitaar
  • Glad – Keel
  • Vrag – Bas
  • Honza Kapák – Drums

Links: