The Monolith Deathcult – V4 – Verbittering: The Dogma of the Unholy Trinity Unfolds

Wat krijgen we nu? Toch nog een extra deel in de V-trilogie van The Monolith Deathcult? Neen. Gitarist/zanger Michiel Dekker kondigde het al aan in de uitgebreide mailwisseling die we vorig jaar met hem hadden: V4 – Verbittering (met als ondertitel The Dogma of the Unholy Trinity Unfolds) is de drie voorgaande albums verzameld op één uitgave omdat de individuele albums niet meer gemaakt worden.


Met ‘KOOP V4 NIET! TRAP ER NIET IN!’ maakte Dekker reclame voor de release. Maar wie toch zo stom is dat te doen, krijgt wél een aantal bonustracks. Zijn die de moeite waard? Ach… Eerst maar eens even terugblikken op de muziek van de platen. V1 – Versus: It Will Burn Us Without Leaving Ash kwam in 2017 uit en heeft wat thematiek betreft de occulte kant van het Nazisme. V2 – Vergelding: Dawn of the Planet of the Ashes verscheen een jaar later en handelt over diverse wraakacties en aanslagen na de Tweede Wereldoorlog. De jongste boreling is V3 – Vernedering: Connect the Goddamn Dots, dat vorig jaar verscheen en als centraal thema complottheorieën en alle gevolgen van dien heeft.

Muzikaal zijn alle albums voorzien van die heerlijke industrieel aangezette brute death metal die The Monolith Deathcult zo’n unieke band maakt. Hoogtepunten; The Fvrious Gods (Gabriel’s Song), Seven Months of Mysticvm en This Inhumane Place Makes Human Monsters (V1), Fist of Stalin en Rise of the Dhul-Fakar (V2), Connect the Goddamn Dots, Gone Sour, Doomed en Vernedering (V3). Muzikale waanzin uit een stadje aan de IJssel van een leraar, een dokter, een vegan en een inhuurkracht.


De bonustracks van V1 zijn Black Camelot: een demo van wat The Fvrious Gods (Gabriel’s Song) is gaan heten en Covntry Boy, dat uiteindelijk This Inhumane Place Makes Human Monsters werd. Black Camelot is een stuk korter dan het uiteindelijke resultaat maar heeft met Covntry Boy gemeen dat het leuk is te horen hoe de nummers klinken voordat de computer er volop aan te pas komt. Het is nu nog vooral gitaar, bas, drums en keyboards en dat zorgt voor een meer menselijk geluid. Maar het is ook minder spannend.

Drie extra’s staan er op V2: Ka-Tsetnik 135633 is een demo van Dawn of the Planet of the Ashes, dat een stuk sneller tot zijn punt komt en wat agressiever klinkt. Jesus Came Back As A Texan werd Come Forth Lazarus, waarbij het eindresultaat een stuk voller klinkt (en een spooky Cradle of Filth-ondertoontje heeft trouwens) en Chechnya, dat op dat moment nog ver van wat uiteindelijk het monsterlijke en bombastische Rise of the Dhu’l-Fakar zou worden, afstond.


De meeste en leukste bonustracks staan op V3. De singleversie van Connect the Goddamn Dots is niet alleen korter maar heeft ook een aangepaste tekst. De absurde titel Feet of Jeremiah is de singleversie van Vernedering, maar dan met ‘misheard lyrics’: de band heeft een Engelstalige dame laten opschrijven wat zij dacht dat er in het Duits werd gezongen. En de band nam dat weer op. Het zorgde eerder al voor een hilarische video met teksten als: ‘Our deer up fart in zoo ski land’. Tot slot biedt V3 nog een demoversie van Connect the Goddamn Dots onder de titel Behind the Curve én de demo van Vernedering onder de oorspronkelijke naam Moffenhoer. Beiden klinken weer wat magerder dan het origineel.


De hamvraag is nu: als V1, V2 en V3 al netjes in de platenkast staan, moet V4 daar dan bij? Wat nieuw materiaal betreft natuurlijk niet, al is Feet of Jeremiah een leuke toevoeging. Nieuwe geïnteresseerden in The Monolith Deathcult halen dit natuurlijk wél in huis voor die 25 euro. V1 is niet meer te verkrijgen, V2 en V3 kosten 15 euro per stuk. Dus voor minder geld krijgt u extra muziek! Dat zijn de betere aanbiedingen.

Label:

Human Detonator Records, 2022

Tracklisting:

V1 – Versus: It Will Burn Us Without Leaving Ash

 1. Hal Sinden’s Radio Dramas
 2. The Fvrious Gods (Gabriel’s Song)
 3. Die Glocke – The Nazi Bell from Hell
 4. Seven Months of Mysticvm
 5. Vchronian March of the Deathcults
 6. This Inhvman Place Makes Hvman Monsters
 7. From the Stalinic Perspective
 8. Black Camelot (demo)
 9. Covntry Boy (demo)

V2 – Vergelding: Dawn of the Planet of the Ashes

 1. Planet Wrath
 2. Dawn of the Planet of the Ashes
 3. Come Forth Lazarus
 4. Fist of Stalin
 5. The #Snowflake Anthem
 6. Rise of the Dhu’l-Fakar
 7. Die Glocke (live)
 8. The Fvrious Gods (live)
 9. Ka-Tsetnik 135633 (demo)
 10. Jesus Came Back As A Texan (demo)
 11. Chechnya (demo)

V3 – Vernedering: Connect the Goddamn Dots

 1. Connect the Goddamn Dots
 2. Gone Sour, Doomed
 3. Vernedering
 4. Blood Libels
 5. The White Silence
 6. They Drew First Blood
 7. L’ouverture de Morose
 8. Connect the Goddamn Dots (single)
 9. Feet of Jeremiah
 10. Behind the Curve (demo)
 11. Moffenhoer (demo)

Line-up:

 • Robin Kok – Vocalen, bas
 • Michiel Dekker – Gitaar, vocalen, programmering, samples
 • Carsten Altena – Gitaar, keyboards, samples, orgel, orkestratie, percussie

Links: