The Monolith Deathcult – Vergelding

Van een beetje grootheidswaanzin is The Monolith Deathcult (terecht) nooit vies geweest. Voluit heet hun nieuwste album dan ook V2-Vergelding: Dawn of the Planet of the Ashes. Een hele mond vol, maar dat hoort natuurlijk bij avant garde-death metal. V2 is deel twee (dûh) van de V-trilogie die vorig jaar van start ging met Versvs. Kort samengevat: Nederlands minst bescheiden metalband is terug!

Death metal kent veel subgenres en avant garde is misschien wel één van de wazigste. Het kan zowat alles betekenen. Wat The Monolith Deathcult betreft, mag je elektronica, samples, bombast en Sir David Attenborough (echt waar!) verwachten. De basis is strakke death metal die dankzij de synths en de andere elektronica neigt naar industrial. Vocaal zijn de grunts heerlijk diep en zwaar, wat enkel bijdraagt aan de bombast die de band creëert. Wie avant garde als ‘zo speciaal mogelijk’ interpreteert, zit bij V2 (gelukkig maar) aan het verkeerde adres.

De meerwaarde van de samples zijn wisselvallig. Dat Sir David de mens als roofdier lijkt te observeren is goed gevonden maar geen must. De intro is ook lollig, maar origineel ga ik het niet meer noemen. Verder klinkt V2 bijzonder strak, maar ook redelijk braaf. Nochtans voegt The Monolith Deathcult een lekkere scheut provocatie toe aan schijven zoals The #Snowflake Anthem en Rise of the Dhul – Fakar.

V2 – Vergelding: Dawn of the Planet of the Ashes is zonder meer een sterk album dat een aantal luisterbeurten verdient. Echt overweldigen doet The Monolith Deathcult te weinig. Opmerkelijk is ook de korte speelduur, schrap de twee (sterke) live-nummers, de samples en de intro en je houdt met moeite een half uur muziek over (de band zelf laat weten dat het vijfde album feitelijk uit drie EP’s bestaat. Na Versus is Vergelding de tweede –red.). Die muziek kan ik smaken, maar het is een beetje weinig.

The Monolith Deathcult presenteert Vergelding op 21 december in P60 in Amstelveen.

Score:

78/100

Label:

Human Detonator Records, 2018

Tracklisting:

 1. Planet Wrath
 2. Dawn of the Planet of the Ashes
 3. Come Forth Lazarus
 4. Fist of Stalin
 5. The #Snowflake Anthem
 6. Rise of the Dhul-Fakar
 7. Die Glocke (live)
 8. The Furious Gods (live)

Line-up:

 • Michiel Dekker – Gitaar, vocalen
 • Carsten Altena – Keyboards, gitaar
 • Robin Kok – Vocalen, bass
 • Frank Schilperoort – Drums

Links: