The Monolith Deathcult – Versus 1

Versus 1 is het eerste deel van het vijfde album van The Monolith Deathcult, dat met Versus 2 en Versus 3 voltooiing moet krijgen. Versus is een conceptalbum over de occulte kant van het Nazisme, waarmee de band in korte tijd al het nieuws heeft weten te halen omdat de Duitse distributeur heeft besloten deze plaat te boycotten vanwege het thema en de symbolen op de hoes.

Na een kort intro en een vriendelijk verzoek aan de drummer om zijn kit te bespelen, knalt The Furious Gods uit de speakers; een furieus voortrazend industrial deathmetalnummer, gelardeerd met orkestraties en samples, dat sterk doet denken aan Ministry. Op het dreigende, slepende Die Glocke, tapt TMDC uit een heel ander vaatje. Dit nummer roept eerder associaties op met Morbid Angel (denk aan het trage titelnummer van Blessed are the Sick). De rijke orkestraties en koren geven het geheel een gotisch sausje.

Seven Months Of Mysticum, is een geslaagde herbewerking van een nummer dat eerder verscheen op het album The White Crematorium. In vergelijking met de versie van 2005, die in de basis niet veel afwijkt, valt op hoe de band zijn geluid ten opzichte van 12 jaar terug heeft ontwikkeld.

Het intermezzo Uchronian March of the Deathcults, geeft de luisteraar even adempauze om vervolgens het indrukwekkende midtempo riffmonster This Inhuman Place Makes Human Monsters te kunnen verwerken, dat halverwege transformeert van death- naar dancemetal, maar dan wel in TMDC-stijl.

Het afsluitende From the Stalinic Perspective ,is wederom een herbewerking. Ditmaal van het titelnummer van The White Crematorium. Was het origineel al een deprimerend werkstuk, deze versie is de vergrotende trap daarvan. Trager, lager, donkerder en veel rijker door alle toegevoegde orkestraties.

Versus 1 is een indrukwekkend en gevarieerd werkstuk geworden dat liefhebbers van Ministry, Fleshgod Apocalypse, Septic Flesh en Morbid Angel zeker zal bekoren. Zowel muzikaal als productioneel klinkt Versus 1 als een klok. Ik kijk nu al uit naar deel 2 en 3.

Score:

86/100

Label:

Hammerheart Records, 2017

Tracklisting:

 1. Hal Sinden’s Radio Dramas
 2. The Furious Gods
 3. Die Glocke
 4. Seven Months of Mysticum
 5. Uchronian March of the Deathcults
 6. This Inhuman Place Makes Human Monsters
 7. From the Stalinic Perspective

Line-up:

 • Michiel Dekker- zang, gitaar
 • Robin Kok – bas, zang
 • Carsten Altena – gitaar
 • Frank Schilperoord – Drums

Links: