The Acacia Strain – Step Into The Light

Wederom krijgen we een leuke verrassing van de Amerikaanse metalcoreformatie The Acacia Strain. Waar men in 2020 nog vijf losse singles uitbracht die uiteindelijk -met toevoeging van twee nieuwe nummers- Slow Decay vormden, brengt het gezelschap in 2023 twee albums tegelijkertijd uit. Eén daarvan is ouwe-jongens-krentenbrood, de andere bevat slechts drie nummers en is voorzien van sludge en doom. Ik ga het hier hebben over het album Step Into The Light, dat tien nummers met traditionele, loodzware metalcore bevat.

Als depressieve metalcore een genre zou zijn, dan gaat The Acacia Strain bij deze door als grondlegger ervan. Vanaf dag één heeft de band natuurlijk al een patent op stompende gitaarriffs en intens trage breakdowns, maar op Step Into The Light gaan de Amerikanen wederom een stap verder in die aanpak. Ik schrijf nu overigens al enkele keren metalcore, maar het mag evengoed deathcore zijn. De scheidingslijn is flinterdun, maar dat is niet te zeggen van de productie en muziek. Vanaf Flourishing beklemmen de zompige gitaarriffs,  die de basis vormen van de gitzwarte pot herrie, om vervolgens nergens meer los te laten. De brute vocalen van Vincent Bennett passen zich daar naadloos bij aan en imponeren zoals we gewend zijn. Zeker tijdens de stootkogels Teeth Of The Cursed Dog, Is This Really Happening? en met name Sinkhole is het flink genieten voor liefhebbers van moeilijk zware breakdowns en moshparts. Dat Josef Alonso (Sunami) tijdens Sinkhole nog een vocale duit in de zak doet -en daarbij letterlijk teksten van zijn eigen band zingt- maakt dat dat nummer doorgaat als absolute favoriet.


Het tempo ligt zelden lager dan slowmotion. Hoewel Calf’s Blood, Fresh Bones en Untended Graves nog wat sneller en venijniger uit de startblokken schieten, keert The Acacia Strain al snel terug naar zijn natuurlijke habitat. Dat leest misschien als eentonig en saai weg zo, maar door de snoeiharde uitvoering én zeer compacte speelduur van Step Into The Light, ben je al compleet murw gebeukt en verzadigd eer je er erg in hebt. Waar het vorige album namelijk vijfenveertig minuten duurde, is het boksfestijn nu al afgelopen na eenentwintig. Dat is natuurlijk met een reden gedaan, want voor de overige achtendertig minuten kun je je lol op met nóg trager materiaal dat terug te vinden is op failure will follow, dat tweede album dat gelijktijdig verschijnt. Welnu, ik ben geen liefhebber van sludge en doom, maar gevoelsmatig is er -op de speelduur van de drie nummers na dan- weinig verschil te merken. Liefhebbers van zwaar geschut met een destructieve uitwerking: sla je slag!

Score:

84/100

Label:

Rise Records, 2023

Tracklisting:

 1. Flourishing
 2. Calf’s Blood
 3. Chain
 4. Fresh Bones
 5. Teeth Of The Cursed Dog
 6. Open Wound
 7. Sinkhole
 8. Is This Really Happening?
 9. Untended Graves
 10. None Of Us Asked To Be There

Line-up:

 • Vincent Bennett – Vocalen
 • Devin Shidaker – Gitaar
 • Mike Mulholland – Gitaar
 • Griffin Landa – Basgitaar
 • Kevin Boutot – Drums

Links: