The Acacia Strain – Slow Decay

Laat goede marketing maar over aan The Acacia Strain en Rise Records. De mannen uit Massachusetts – wat een kriem om te typen trouwens – brachten in het tot nu toe verdoemde 2020 tot op heden al vijf singles op de markt. De titels daarvan bestonden louter uit één letter. Wat denk je? Vormen alle letters één woord! Het woord decay vinden we vervolgens weer terug in de titel van het nieuwe wapenfeit genaamd Slow Decay. Om de diehard verzamelaar nog enigszins te verrassen besloot de metalcoreband nog twee nieuwe nummers toe te voegen. Daarmee is album nummer acht een feit.

Al vanaf de oprichting in 2001 staat The Acacia Strain garant voor lompe, bikkelharde metalcore die is doorspekt met allesvernietigende breaks en moshparts. Voeg daar een tikkeltje death metal en doom aan toe, en je weet dat de muziek gelijk staat aan een stevig belegde boterham. De Amerikanen zijn die formule altijd trouw gebleven zonder er al teveel aan te sleutelen. Het is dan ook goed om te horen dat Slow Decay in dat opzicht geen verrassingen bevat. Hoewel het artwork iets anders doet vermoeden, bestaat de tekstuele bagage voornamelijk uit kommer en kwel. De recht-in-je-kanis aanpak van het vijftal zet die boodschappen extra kracht bij. Tijdens de twaalf nummers horen we enkele interessante gastmuzikanten. De liefhebber van metal- en hardcore kan zijn lol op met Seeing God, waarin we Aaron Heard van Jesus Piece horen. Één van de favorieten op deze plaat, aangezien het uptempo nummer enkele knetterharde breaks bevat en uiteraard een strakke vocale wisselwerking. Hoe kan het ook anders. En wat te denken van Jess Nyx (Mortality Rate) die tijdens The Lucid Dream ondergetekende letterlijk uit zijn onderbroek blaast met ongepolijste zang die doet terugdenken aan de gloriedagen van Candace Kucsulain (Walls Of Jericho). In combinatie met de bulderzang van Vincent Bennett en de loodzware riffmachine die maar door blijft walsen, schaart ook die track zich bij mijn favorieten van Slow Decay. Beide muzikanten brengen het er beter vanaf dan vocaliste Courtney LaPlante (ex- Iwrestledabearonce), die het kennelijk moest doen met een erg beperkte tijd waarin we slechts wat melodieuze fluisterzang te horen krijgen. Zach Hatfield van sludgecoreband Left Behind krijgt de eer toebedeeld in zijn natuurlijke habitat. I Breathed In The Smoke Deeply, It Tasted Like Death And I Smiled is namelijk een traag, doom-achtig nummer die vooral leunt op de uitgesponnen zang en lome ritmesectie.

Dan hebben we nog de twee nieuwe tracks waarbij het vijftal volledig uitgaat van eigen krachten. Tijdens Crippling Poison klapt de band er met de botte bijl in en horen we precies wat we willen horen, namelijk knetterharde, dansbare metalcore met venijnige zang en hakkende drums. De afwisseling in het nummer zelf is helaas wat karig. Ook Birds Of Paradise, Birds Of Prey is ondanks zijn explosieve begin wat te eentoning om echt te bekoren, hoewel de structuur daarvan vooral lobbig en iets experimenteler van aard is. Gelukkig zijn daar dan nog Chhinnamasta en Inverted Person. Beide nummers bevatten swingende drums, een gedoseerde mix van melodische en staccato gitaarriffs en hondsbrutale breaks die echt beklijven. Het resultaat doet regelmatig terugdenken aan het oudere werk van de band. Hierin horen we duidelijk een The Acacia Strain aan het werk die zijn stijl heeft verfijnd maar nooit de rug heeft toegekeerd. Dat is na bijna twintig jaar meelopen in het wereldje een hele knappe prestatie. Slow Decay is met enkele krachtige nummers de moeite waard. Aanschaffen en moshen maar!

Score:

83/100

Label:

Rise Records, 2020

Tracklisting:

 1. Feed A Pigeon, Breed A Rat
 2. Crippling Poison
 3. Seeing God
 4. Solace And Serenity
 5. The Lucid Dream
 6. I Breathed In The Smoke Deeply, It Tasted Like Death And I Smiled
 7. Crossgates
 8. Inverted Person
 9. Chhinnamasta
 10. One Thousand Painful Stings
 11. Birds Of Paradise, Birds Of Prey
 12. EARTH WILL BECOME DEATH

Line-up:

 • Vincent Bennett – Vocalen
 • Griffin Landa – Basgitaar
 • Devin Shidaker – Gitaar
 • Tom “The Hammer” Smith – Gitaar
 • Kevin Boutot – Drums

Links: