Sylvaine/Unreqvited – Time Without End (split)

Op deze EP van Prophecy Productions wordt de blackgaze van het Noorse/Franse Sylvaine en de post-black metal van het Canadese Unreqvited verenigd. Vol verlangen keek ik uit naar deze release, omdat ik er erg gecharmeerd was van Sylvaine’s laatste album Atoms Aligned, Coming Undone. Deze plaat liet namelijk een interessante combine horen van het mooie en het harde, van sereniteit en chaos.

Het gevoelige, zachte nummer No More Solitude heeft in de loop der jaren al verschillende versies gekend. Begeleid door een piano zingt Sylvaine hier over jezelf laten loskomen, over een duik in het onbekende, over het gebrek aan troost. Helaas zijn er geen blackmetalscreams te horen, maar louter rein gezang. Falling is een rustig gezongen en zeer poëtisch nummer. Instrumentaal doet het me in eerste instantie even denken aan de sfeer van Abeyance. Met minimalistische gitaar klinken de vocalen troostend, als ware het een warme deken.

Door het gebruik van meer akoestische elementen zijn de nieuwe nummers van Unreqvited minder aangrijpend dan zijn eerdere releases. Dit is veruit de ‘lichtste’ muziek ooit van hem uitgebracht. Geen teksten, maar wel woordeloze zang van, je raadt het wellicht al, Sylvaine. Haar gastvocalen zijn dan weer een lichtpunt in Interwoven. Dit nummer is haast nog zweveriger dan een ritje in de Droomvlucht, een beetje à la Tri Nan Og van Alcest’s Souvenirs d’un Autre Monde. Meadows of Elysium is de langste track op deze EP en komt met wat stevigere drums het meest in de buurt van metal. Opvallend zijn de shoegaze-achtige gitaarlijnen die geïnspireerd lijken door Slowdive.

Voor mijn smaak is Time Without End erg soft en absoluut niet duister genoeg, hoewel ik toch kan blijven genieten van het feeërieke stemgeluid van Sylvaine. Die blijft betoveren. Het is duidelijk dat, in tegenstelling tot Atoms Aligned, Coming Undone, haar zang het focale punt van deze EP vormt. Het enige component dat echt de lijn van het vorige album volgt, zijn de tekstuele thema’s. Het zal mij benieuwen welke richting Sylvaine in de toekomst op wil gaan. Hopelijk is er dan weer plaats voor wat meer blackmetalinvloeden! En maakt Unreqvited dan ook weer bitterzoete black metal!

Label:

Prophecy Productions, 2020

Tracklisting:

  1. No More Solitude (Sylvaine)
  2. Falling (Sylvaine)
  3. Interwoven (Unreqvited)
  4. Meadows of Elysium (Unreqvited)

Line-up:

  • Sylvaine – Kathrine Shepard
  • Unreqvited – 鬼

Links: