Sylvaine – Atoms Aligned, Coming Undone

Sylvaine is het solo post-metal/blackgazeproject van Katherine Shepard, een Noorse multi-instrumentaliste die inmiddels jarenlang in Parijs woont. Atoms Aligned, Coming Undone is haar derde opus en verscheen deze maand via Season of Mist. Het thema is de sterke dualiteit tussen werelden. Een balans tussen het mooie en het harde. Een balans tussen sereniteit en chaos. Een balans tussen ons menselijke leven en de spirituele oorsprong. De muziek van Sylvaine gaat over het extreme scala aan emoties dat het menselijke bestaan te bieden heeft. Het project dient weliswaar als een zalige, emotionele catharsis voor de artiest, maar biedt dat ook aan de luisteraar.

Eigenlijk ben ikzelf helemaal niet zo’n fan van vrouwelijke vocalen en zweverig gedoe, maar dit album raakte mij al vanaf moment één. Het album, dat gemixt is door Jack Shirley (Deafheaven), is compositorisch gezien uitstekend uitgewerkt. Het album begint met het gelijknamige titelnummer en een broeierige basgitaarriff zorgt voor een opbouw naar de dissociatie waar in de titel al naar wordt verwezen. De riffs zijn verder ingetogen, maar wel snel en van een fluïde karakter.

De dualiteit van prachtige shoegaze-gitaar, gemixt met krakend heldere vocalen en harde blackmetalelementen is intrigerend. Die dualiteit kun je het beste horen in het nummer Severance. De transitie van kalmte naar storm is een blijk van haar sonische palet dat een bijzondere en verbluffende ervaring geeft. Voorafgaand aan dit nummer komt Worlds Collide, dat met doomy drums en bas veel romantischer van aard is.

Met haast waterige ogen luister ik naar L’Appel du Vide, een ware sublimatie van sereniteit. Probeer hier maar eens zonder kippenvel naar te luisteren! Dit nummer stelt je in staat om even weg te dromen en los te komen van je dagelijkse zorgen. Sonisch escapisme van de bovenste plank! Shepard’s engelenstem vult de ruimte met een sfeer die je niet wilt verliezen, dus het is jammer dat er slechts zes nummers op het album staan.

Hopelijk komt de getalenteerde dame snel haar bewonderenswaardige werk live ten gehore brengen, maar helaas zijn er op dit moment nog geen tourdata bekend. Atoms Aligned, Coming Undone is verplichte kost voor fans van Alcest, Sólstafir, Myrkur en Deafheaven. Kopen, die plaat!

Score:

85/100

Label:

Season of Mist, 2018

Tracklisting:

  1. Atoms Aligned, Coming Undone
  2. Mørklagt
  3. Abeyance
  4. Worlds Collide
  5. Severance
  6. L’Appel du Vide

Line-up:

  • Sylvaine – Vocalen, Gitaar, Synthesizer, Basgitaar, Drums

Links: