Suffocation – Hymns From The Apocrypha

Als je de legendarische albums The Effigy Of The Forgotten en Pierced From Within niet kent, ben je af. Begin jaren negentig torpedeerde de Amerikaanse deathmetallers van Suffocation zich daarmee direct naar de top en sindsdien is het gezelschap ook niet meer weg te denken uit de wereld der dode metalen. Hoewel het interval tussen nieuwe albums wat langer begint te worden en we het in 2021 – vier jaar na het laatste wapenfeit …Of the Dark Light – moesten doen met zoethoudertje Live In North America, kunnen fans van brute en technische death metal weer opgelucht ademhalen met een nieuwe full-length genaamd Hyms From The Apocrypha. Toch is dit niet ‘zomaar’ nummer negen op naam van de band: boegbeeld en medeoprichter Frank Mullen hing zijn microfoon in de tussentijd officieel aan de wilgen, hoewel de vocalen tijdens optredens al vaker werden verzorgd door Ricky Myers en Kevin Muller. Eerstgenoemde is ook de man die zijn debuut definitief maakt op deze nieuwe mokerslag.

Gelukkig weet Ricky ook wel van wanten, daar hij eerder drummer was van brutal slamdeathband Disgorge (VS). Mocht je de klassieker She Lay Gutted van dat gezelschap niet kennen: check it out! Oh, en uiteraard ben je dan nu alsnog af. Enfin, hoewel Myers in die band stokken versleet, blijkt de beste man ook in het bezit te zijn van een akelig brute strot. Het gemis van Mullen kan hij uiteraard niet opvullen, maar de heerlijk lage growls passen perfect in het modernere plaatje dat Suffocation ons hedendaags voorschotelt. Modern inderdaad, want vergeleken met de eerste platen heeft ook dit vijftal een transitie gedaan richting een hypermodern geluid dat de laatste tijd kenmerkend is voor dit genre. Persoonlijk weinig moeite mee, temeer omdat de technische gelaagdheid op deze manier verfijnder is en beter tot zijn recht komt. Toch is het een feit dat de drums op flink wat momenten net wat té hard naar voren zijn gemixt, wat vervolgens weer ten koste gaat van het frivool gitaarwerk dat gerust wat harder had gemogen. Geen enkele reden om de klasbakken Hobbs en Errigo niet volledig in de spotlights te zetten. Onder andere door dit op dreef zijnde tweetal beukt Hymns From The Apocrypha met gemak weer menig album van collegae uit de jaarlijst om vervolgens prominent plek te nemen op de top van de apenrots.

Vanaf de start tot het eind kletteren de blastbeats je namelijk als ijsklompjes in een winterse hagelbui om de oren, boert Myers achtereenvolgens op olympisch niveau kikkerdril op en legt het gitaartandem continu de basis met statische, retestrakke doch technisch begaafde akkoorden. In onder andere Perpetual Deception en Immortal Execration krijgt de luisteraar naast een kleurbom aan tempoafwisseling nog wat trage slam passages ingemasseerd waarvan menig hedendaags death- en slamcoreband het schaamrood op de kaken krijgt. Opzij voor de grootmeesters! Andere hoogtepunten tijdens deze circa veertig minuten aan vrijwillige martelarij zijn onder andere het virtuoos gitaargeduelleer tijdens het oerdegelijk Seraphim Enslavement, Descendants en het Cannibal Corpse-achtige Delusions Of Mortality. Die vergelijking is vooral te maken vanwege dat gebrul van die verrekte Myers. Prima prestatie kerel! Ook het knoeperharde gehak tijdens de allesverwoestende clusterbommen Hyms From The Apocrypha en Embrace The Suffering stemt meer dan tevreden. En als kers op de gitzwarte taart dan als afsluiter nog een opnieuw opgenomen versie van de vuige kraker Ignorant Deprivation (Breeding The Spawn – 1993). Voor de laatste keer ook met Mullen op zang. Ja kameraden: het is een mooi jaar voor (technische) death metal: Dying Fetus, Cannibal Corpse, Incantation, Autopsy

Met Hyms From The Apocrypha is Suffocation weer helemaal terug van nooit (helemaal) weggeweest. De muziek klinkt fris, geïnspireerd en gretig tot op het bot. Door de technische gelaagdheid is én blijft er genoeg te ontdekken, ondanks dat de geluidsmix beter had gekund. Op muzikaal gebied schuift het vijftal weliswaar één van zijn sterkste platen uit de discografie naar voren. Als je dat kunt zeggen na meer dan dertig jaar muziek maken, heb je recht van spreken. Dat het maar snel februari is zodat we het gezelschap weer live kunnen aanschouwen in onder andere Drachten, Tilburg en Antwerpen!

Score:

85/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2023

Tracklisting:

 1. Hymns From The Apocrypha
 2. Perpetual Deception
 3. Dim Veil Of Obscurity
 4. Immortal Execration
 5. Seraphim Enslavement
 6. Descendants
 7. Embrace The Suffering
 8. Delusions Of Mortality
 9. Ignorant Deprivation

Line-up:

 • Ricky Myers – Zang
 • Terrance Hobbs – Gitaar
 • Charlie Errigo – Gitaar
 • Derek Boyer – Basgitaar
 • Eric Morotti – Drums

Links: