Suffocation – Live in North America

Heel, heel lang geleden, toen Pasen en Pinksteren nog op één dag vielen, werd Suffocation opgericht door onder andere Frank Mullen. Hij was het die over het algemeen wordt beschouwd als grondlegger van de deathgrowl, de superlage grunt die we vandaag de dag maar al te goed kennen. Suffocation heeft in de afgelopen 33 jaar nogal wat verschillende bandleden gehad, maar Mullen en gitarist Terrance Hobbs bleken de ruggengraat te zijn, die samen de band naar grote hoogtes bracht. Een blik op de albums uit de jaren ’90 zegt wat dat betreft genoeg, daar staan met Effigy of the Forgotten, Breeding the Spawn en Pierced from Within drie absolute topplaten op naam van de Amerikanen. En dan zijn er ook nog twee EP’s die waanzinnig goed zijn. Pierced from Within kwam in 1998 uit en daarna hield de band er mee op. Logisch, beter kon het ook bijna niet.

En toch ging de band het proberen. Een reünie volgde in 2002 en vijf redelijk tot goede albums later is de band in 2021 springlevend. Terrance Hobbs is er nog altijd bij, Frank Mullen besloot in goed overleg de microfoon in 2019 over te dragen aan Ricky Myers. Sinds 2012 was Mullen om privéredenen live al niet meer aanwezig, maar in 2018 besloot hij nog één keer een tour te doen en het resultaat horen we op dit livealbum.

Live in North America klinkt als een klok en laat op twee uitzonderingen na alleen maar het oudere werk horen. Zoals gezegd, dat is ook hun beste periode, dus vreemd is het niet. Elke klassieker staat er op, al mis ik persoonlijk Depths of Depravity. Opvallend genoeg is het album …of the Dark Light uit 2017 genegeerd op dit album, terwijl het toch echt een tour uit 2018 is. Het maakt ook niet uit, het album is één groot feest voor de oren, want er is goed gesleuteld aan de audio en zo horen we een snaarstrak en fanatiek Suffocation. Aan de aan- en afkondiging van de nummers is te horen dat er diverse optredens zijn gebruikt om dit album samen te stellen, Frank neemt wel vijf of zes keer afscheid van het publiek namelijk. Dit is tevens ook een prachtig afscheid van Frank Mullen bij Suffocation, de setlist is uitstekend met klassiekers en de uitvoering is goed in elkaar gezet. Thank you, mr. Mullen!

Label:

Nuclear Blast, 2021

Tracklisting:

 1. Thrones of Blood
 2. Effigy of the Forgotten
 3. Funeral Inception
 4. Pierced from Within
 5. Surgery of Impalement
 6. Dismal Dream
 7. Jesus Wept
 8. As Grace Descends
 9. Liege of Inveracity
 10. Breeding the Spawn
 11. Catatonia
 12. Souls to Deny
 13. Infecting the Crypts

Line-up:

 • Frank Mullen – Zang
 • Terrance Hobbs – Gitaar
 • Derek Boyer – Bas
 • Eric Morotti – Drums
 • Charlie Errigo – Gitaar