Incantation – Unholy Deification

Gooi een visnet met grote mazen in de zee der death metal, haal deze na een flinke poos op en gegarandeerd dat Incantation erin hangt. Deze grote vis is namelijk al bezig sinds 1989 en met Unholy Deification brengt de formatie album nummer dertien op de markt. Net als Sect Of Vile Divinities (2020) verschijnt ook dit werk via Relapse Records en is het artwork verricht door Eliran Kantor. Toch is er wel degelijk een verschil te ontdekken, want waar de vorige ronde werd gekozen voor verhoudingsgewijs veel tragere nummers, is het deze ronde weer flink raak!

Toch weet je op voorhand al wat je mag verwachten bij Incantation, en dat is deze keer niet anders. Offerings (The Swarm) IV klapt er meteen genadeloos hard op en laat binnen dertig seconden al blastbeats, soleerwerk en het immer herkenbaar gegrunt van John McEntee horen. Ook de meedogenloze beukers Chalice (Vessel Consanguineous) VIII en Convulse (Words Of Power) III laten weinig te wensen over. De episch zware gitaarriffs zorgen voor een stabiel geraamte en op de tracklist zijn de wat minder furieuze nummers tactisch geplaatst. Zo zijn het met doom doordrenkte Homunculus (Spirit Made Flesh) IX, Altar (Unify In Carnage) V en Circle (Eye Of Ascension) VII achter een meer uptempo nummer geplaatst. De twee laatstgenoemde songs kabbelen wat voort en zijn helaas ronduit saai, want er gebeurt wel erg weinig voor een band van dit formaat. Het komt de afwisseling wel ten goede, want onze voorkeur gaat toch écht wel uit naar de locomotief op volle vaart.


Net zoals de laatste albums duurt ook dit conceptalbum rond de veertig minuten en enkele keren luisteren leert dat dat meer dan voldoende is. Heel spannend is het namelijk niet wat Incantation met Unholy Deification op de mat legt, maar het viertal mag wel weer een vertrouwde plaat toevoegen aan zijn alsmaar groeiende discografie. Als je je nog afvraagt waar de Romeise cijfers voor dienen: basgitarist Chuck schreef de teksten en John de muziek. De muziek is in een gebalanceerde volgorde geplaatst en de teksten zou je dus in een andere volgorde moeten lezen. Dat is zowat de enige creatieve uitspatting, want muzikaal kunnen we deze release in hetzelfde van-dik-hout-zaagt-men-planken straatje plaatsen als de laatste van Autopsy. Gelukkig heeft Incantation productioneel een betere keuze gemaakt door Dan Swanö erbij te betrekken. Liefhebbers van old-school death metal weten genoeg en kunnen richting de lokale platenboer.

Score:

73/100

Label:

Relapse Records, 2023

Tracklisting:

 1. Offerings (The Swarm) IV
 2. Concordat (The Pact) I
 3. Chalice (Vessel Consanguineous) VIII
 4. Homunculus (Spirit Made Flesh) IX
 5. Invocation (Chthonic Merge) X
 6. Megaron (Sunken Chamber) VI
 7. Convulse (Words Of Power) III
 8. Altar (Unify In Carnage) V
 9. Exile (Defy The False) II
 10. Circle (Eye Of Ascension) VII

Line-up:

 • John McEntee – Zang
 • Luke Shively  – Gitaar
 • Chuck Sherwood – Basgitaar
 • Kyle Severn – Drums

Links: