Cannibal Corpse – Chaos Horrific

De oudste recensie van een Cannibal Corpse-album dat ik op ons geliefde webzine kan vinden, is van het album Kill uit 2006. Vanaf dat moment zijn alle studioalbums van deze heren uit (tegenwoordig) Tampa, Florida besproken. Gek genoeg is het wel elke keer een andere redacteur die een recensie schrijft. Misschien is dat ook wel goed om zodoende toch elke keer een andere mening te krijgen, maar blijkbaar is iedereen het er over eens dat Cannibal Corpse nog steeds een van de betere en voornaamste deathmetalbands is die op deze aardkloot vertoeft.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat mijn kennis van de muziek van Cannibal Corpse enorm beperkt is. Het enige album dat ik bezit, is Vile uit 1996. In die tijd heb ik deze als promo gekregen en het was het eerste album waarop grunter George “Corpsegrinder” Fisher te horen was. Chris Barnes (de vorige zanger de band) en zijn kornuiten hadden net het jaar ervoor Haunted uitgebracht met Six Feet Under en die plaat had meer indruk op mij gemaakt en dus bleef Cannibal Corpse voor mij een band waar ik zo nu en dan een nummer van hoorde.

Deze keer dus de eer aan mij om iets te schrijven over hoofdstuk zestien alweer uit het bloed doordrenkte verhaal van Cannibal Corpse. Dit hoofdstuk is getiteld Chaos Horrific en telt tien tracks. De eerste song die vrijgegeven werd, is Blood Blind.

Het nummer begint wat trager dan ik gewend ben van Cannibal Corpse. Nog steeds death metal ten top maar het geeft toch iets meer rust. Iets dat overigens op het album wel vaker voorkomt en zelfs iets vaker dan dat het op zijn voorganger het geval is. Ook bij de tweede vertegenwoordiger van de plaat, Summoned for Sacrifice, is wat vertraging ingebouwd. Het is niet geheel nieuw, want op de vorige release (Violence Unimagined) zijn er ook van deze ‘rustpunten’.

Verder is Cannibal Corpse gewoon zichzelf. Liefhebbers kunnen weer een vette deathmetalplaat toevoegen aan hun collectie. Muzikaal is er niets veranderd, zij het dat alles wat dynamischer klinkt. Wat mij opvalt, is dat de riffs die gespeeld worden nooit exact het zelfde zijn. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn Overlords of Violence en Pitchfork Impalement. De riff wordt ingezet, maar wordt zelden volledig herhaald. In plaats daarvan worden subtiele veranderingen aangebracht waardoor het toch net weer iets anders klinkt. Een ander opvallend nummer is Drain You Empty. Het begin van deze track heeft een hoog death/doomgehalte. Verder hakt men in deze albumsluiter de restanten nog even tot gruis om op een volgend album weer een nieuw blik met lijken en ledematen open te kunnen trekken.

De bezetting van Chaos Horrific is overigens dezelfde als op de voorganger. Paul Mazurkiewicz (verantwoordelijk voor de albumtitel) beukt als vanouds de drumkit weer flink in de kreukels, Corpsegrinder laat zijn grunt weer heerlijk los op de bloederige teksten, Alex Webster laat met zijn basgitaar de nummers weer moddervet klinken en de melodieën en solo’s van Rob en Erik zijn strak en meedogenloos.

Cannibal Corpse heeft geen vooraf gedefinieerd plan. De band benadert alles met een open mind en met de intentie om de best mogelijke nummers van dat moment te schrijven. “Elke song van het  album moet de potentie hebben om op zichzelf te staan en zijn eigen karakter hebben”, aldus bassist Alex Webster. Persoonlijk had ik graag wat meer progressie gezien in een nieuwe release van Cannibal Corpse, maar aan de andere kant hebben we het natuurlijk wel over één van de Groten der Aarde.

Score:

87/100

Label:

Metal Blade Records, 2023

Tracklisting:

 1. Overlords of Violence
 2. Frenzied Feeding
 3. Summoned for Sacrifice
 4. Blood Blind
 5. Vengeful Invasion
 6. Chaos Horrific
 7. Fracture and Refracture
 8. Pitchfork Impalement
 9. Pestilential Rictus
 10. Drain You Empty

Line-up:

 • George “Corpsegrinder” Fisher – Vocalen
 • Erik Rutan – Gitaar
 • Rob Barrett – Gitaar
 • Alex Webster – Basgitaar
 • Paul Mazurkiewicz – Drums

Links: